Guvernul doboară recorduri la împrumuturi lună de lună. În iunie a împrumutat 9,1 miliarde lei de pe piața internă, dar la dobânzi în scădere

Guvernul doboară recorduri la împrumuturi lună de lună. În iunie a împrumutat 9,1 miliarde lei de pe piața internă, dar la dobânzi în scădere
scris 1 iul 2020

Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați prin emisiuni de titluri de la bănci și investitori. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei și urcă totalul împrumuturilor pentru primele șase luni ale anului la 71,3 miliarde lei, sumă ce reprezintă aproape 60% din necesarul total de împrumut pentru 2020, anunțat de autorități la 120 miliarde lei, de asemenea un record. Dobânzile au scăzut în iunie, semnificativ chiar, după ce agenția de evaluare financiară S&P a confirmat pe 5 iunie ratingul de țară al României și a transmis astfel un semnal pozitiv investitorilor în datoria statului.

Precedentul record pentru suma atrasă într-o lună în lei de pe piața internă fusese stabilit în luna mai, la 7,6 miliarde lei. Statul se mai împrumută de pe piața internă și în valută, dar rar, precum și în valută de pe piața externă de câteva ori pe an.

Costurile de împrumut au scăzut, în contextul în care cererea din partea băncilor și investitorilor a depășit constant de câteva ori oferta Ministerului Finanțelor. Trezoreria anunță la început de lună orientativ cât vrea să atragă la fiecare dintre emisiunile planificate, dar suma poate varia în funcție de cererea investitorilor și interesul statului. De exemplu, la redeschiderea unei emisiuni pe 11 ani și 3 luni (135 de luni), costul de împrumut a fost de 4,22% pe an, față de 4,77% pe an la o redeschidere a aceleiași emisiuni în luna mai.

De ce este important: Statul împrumută bani pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată, proces numit rostogolire a datoriei. Faptul că Finanțele  reușesc să împrumute banii de care are nevoie, în această perioadă dificilă, este un lucru bun. De asemenea, este pozitiv și faptul că, după menținerea ratingului de către agenția S&P, costurile de împrumut s-au redus.

Pentru întreg anul 2020, suma totală a împrumuturilor planificate de guvern se situează la 120 miliarde lei, din care circa 72,5 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetar (de 6,7% din PIB). Aceasta este datorie nouă care se adaugă la soldul datoriei statului. La această sumă se adaugă împrumuturi de 47,4 miliarde lei, bani necesari pentru plata datoriilor mai vechi care ajung în acest an la scadență, proces numit rostogolirea datoriei vechi. De pe piața internă, Finanțele și-au propus pentru tot anul să atragă 70 de miliarde de lei, iar de pe cea externă, 7,8-8 miliarde de euro.

Recorduri și în luna mai

În luna mai, Ministerul Finanțelor a împrumutat 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, și la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei, acesta din urmă doborât din nou acum, în iunie. Suma extrem de mare împrumutată în mai vine în contextul în care statul a atras destul de puțin în martie și aprilie, în timp ce are cheltuieli mari, inclusiv pentru combaterea impactului economic al măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, iar veniturile, din același motiv, nu sunt la nivelul prognozat anterior.

Costurile la care s-a împrumutat pe piața internă Ministerul Finanțelor au fost în luna mai sub cele din luna aprilie, dar încă peste dobânzile pe care le obținea anterior instituirii stării de urgență.

Recent, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

Pentru luna mai, Ministerul Finanțelor anunțase, de la finele lunii aprilie, un calendar orientativ de împrumuturi totalizând 4,5 miliarde de lei pentru piața internă. Suma împrumutată, de 7,6 miliarde de lei, a trecut cu mult peste, în contextul în care cererea a fost ridicată, iar statul a luat la fiecare licitație mai mult față de cât anunțase.

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Cu împrumutul prin eurobonduri din mai, totalul luat de pe piețele externe în acest an la 6,3 miliarde de euro, ușor peste 30 de miliarde de euro.

Recorduri anterioare

Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro și depășit în mai 2020.

În iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record la momentul respectiv pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de cea din iunie anul trecut. Și acest record a fost bătut în luna mai, iar acum și în iunie.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul stabilise un nou record pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie 20,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă. Totalul pentru luna mai, de 23,6 miliarde de lei stabilește un nou maxim.

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
iunie 9,1 miliarde
lei
9,1 miliarde
lei
- - -
mai 23,6
miliarde lei
7,6
miliarde lei
- - 16 miliarde lei
(3,3 miliarde euro)
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 71,33
miliarde lei
31,17
miliarde lei
150
​milioane euro
- 30,34 miliarde lei
(6,3 miliarde euro)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor