Guvernul începe 2021 cu împrumuturi de circa 5 miliarde de lei în ianuarie, o sumă mai redusă comparativ cu media lunară din 2020

Guvernul începe 2021 cu împrumuturi de circa 5 miliarde de lei în ianuarie, o sumă mai redusă comparativ cu media lunară din 2020
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 ian 2021

Ministerul Finanțelor a planificat pentru ianuarie 2021 împrumuturi de 5,12 miliarde lei prin emisiuni de obligațiuni către bănci și investitori de pe piața internă. Suma este ușor sub media lunară din 2020 pe piața pentru investitori instituționali, de 6,1 miliarde lei. În 2020, în total, incluzând împrumuturi pe piața externă, împrumuturi de la populație, Comisia Europeană și instituțiile internaționale, Guvernul a împrumutat suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Împrumuturile foarte mari din 2020 au fost necesare în contextul în care Guvernul a anunțat un deficit record de 96 miliarde lei (9,1% din PIB), bugetul fiind afectat de impactul epidemiei de coronavirus asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, suplimentate masiv pentru sănătate și pentru programe de susținere a economiei.

Pentru ianuarie 2021, Ministerul Finanțelor și-a stabilit, orientativ, să atragă 4,5 miliarde lei prin licitații și 615 miliarde lei la alocările suplimentare, de a doua zi după licitații.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Sumele anunțate de Ministerul Finanțelor prin prospectele lunare au un rol mai mult orientativ, întrucât sumele atrase efectiv depind de condițiile din piață, precum și de strategia ministerului privind dobânzile și necesarul de finanțare.

Suma de 5,12 miliarde lei anunțată pentru ianuarie 2021 este una prudentă, nu prea mare, în contextul în care se află încă în lucru bugetul pentru anul următor, implicit și deficitul, cea mai mare componentă a necesarului de finanțare.

Guvernul se împrumută în fiecare an cu o sumă, necesarul brut de finanțare, de care are nevoie pentru a acoperi deficitul bugetar și datoriile din anii trecuți care ajung la scadență. Doar datoria contractată pentru deficitul bugetar reprezintă datorie netă și se adaugă la soldul datoriei publice, în timp ce procesul de a împrumuta pentru acoperirea datoriilor vechi, proces numit rostogolirea datoriei, nu afectează semnificativ soldul datoriei publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor