Guvernul s-a împrumutat în noiembrie peste 8 miliarde de lei, o sumă foarte ridicată. Totalul anual a urcat la 73,6 miliarde lei, dar rămâne un necesar de finanțare de 16-17 miliarde lei în decembrie

Guvernul s-a împrumutat în noiembrie peste 8 miliarde de lei, o sumă foarte ridicată. Totalul anual a urcat la 73,6 miliarde lei, dar rămâne un necesar de finanțare de 16-17 miliarde lei în decembrie
scris 2 dec 2019

Guvernul a împrumutat în noiembrie de pe piața internă 8,2 miliarde de lei în lei și euro, o sumă foarte ridicată, cea mai ridicată începând cu luna iulie, când statul a ieșit pe piața externă, de unde a luat doua miliarde de euro. Deși suma de 8,2 miliarde de lei este peste ținta indicativă de 5 miliarde lei anunțată pentru noiembrie, Ministerul Finanțelor rămâne cu un necesar de finanțare care s-ar putea situa în decembrie la circa 16-17 miliarde de lei, având în vedere noul deficit din rectificarea bugetară. Totalul împrumuturilor pentru primele 11 luni a ajuns la 73,6 miliarde lei, dar necesarul de finanțare al Guvernului pentru tot anul se va situa la 90 de miliarde de lei.

Autoritățile s-au împrumutat în noiembrie de la bănci și investitori cu 5,1 miliarde lei, comparativ cu 4,1 miliarde lei țintă anunțată, dar și cu 670,6 milioane euro (circa 3,2 miliarde lei), de asemenea peste suma de 200 de milioane de euro pe care planificase să o atragă.

În luna octombrie, Guvernul a împrumutat 4,3 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat către bănci și investitori, cu circa 300 de milioane de lei mai mult față de ceea ce a anunțat la începutul lunii, potrivit calculelor Profit.ro. După ce în septembrie Ministerul Finanțelor a avut oarecare probleme la obținerea de împrumuturi, cu trei licitații ratate, în octombrie lucrurile au mers ceva mai bine pentru stat. A împrumutat ușor mai mult decât a anunțat, chiar dacă la costuri ușor mai ridicate pe unele maturități, o singură licitație fiind ratată, cea de pe 10 octombrie, ziua în care în Parlament era votată moțiunea de cenzură.

Ministerul Finanțelor a împrumutat, luni, 1,051 de miliarde de lei de la bănci CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a împrumutat, luni, 1,051 de miliarde de lei de la bănci

De ce este important: Statul se împrumută în cursul anului constant de pe piața internă, de la bănci, fonduri de pensii și alți investitori, inclusiv străini. Aproape două treimi din banii pe care statul îi împrumută anul acesta sunt destinați plății unor datorii mai vechi, care ajung la scadență. Procesul acesta, în care datoria veche este refinanțată cu datorie nouă, se numește rostogolire și este o practică obișnuită a statelor. Datoria contractată pentru acoperirea deficitului bugetar este datorie nouă, care se adaugă datoriilor deja existente. În contextul în care statul administrează ineficient banii pe care îi strânge din taxe și impozite, capacitatea Guvernului de a face datorie publică nou, deficit bugetar, ar trebui redusă drastic sau chiar eliminată.

La un un deficit de 4,4% din PIB, împrumuturile nete, pentru deficit, s-ar situa la 46 miliarde de lei, un nou maxim după anul 2009, iar necesarul brut de finanțare ar urca de la 72,6 miliarde lei, stabilit la început de an, la 90 de miliarde de lei.

Rezerva de valută a Ministerului Finanțelor ar trebui să se situeze pe la echivalentul a 25 de miliarde de lei. Cel mai probabil, autoritățile vor împrumuta ce pot de pe piața internă, vor lua și din buffer și vor recurge și la un gol temporar de casă, urmând ca în primele luni din 2020 să împrumute și pentru a acoperi aceaste sume.

Sumele împrumutate din toate sursele, lei și valută de pe piața internă, valută de pe extern și vânzarea de titluri de stat către populație, se ridică pentru primele 11 luni ale anului la 73,6 miliarde de lei, sumă peste cea planificată inițial, de fostul Guvern, pentru tot anul 2019.

Din cele 72 de miliarde lei (circa 15 miliarde euro) sumă stabilită la început de 2019 să fie împrumutată pentru întreg anul, 44 miliarde de lei era prevăzute pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul, de circa 28 miliarde lei, pentru acoperirea deficitului bugetar, așa cum prevede programul postat la început de an pe site-ul Ministerului Finanțelor. Suma de 28 de miliarde de lei urcă la 46 miliarde lei după rectificare. Anul trecut, în contextul unui deficit bugetar la circa 3%, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei.

De pe piața internă, statul intenționa să împrumute anul acesta 50 de miliarde de lei, inclusiv 5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat direct către populație. Obiectivul de a atrage 5 miliarde de lei de la populație nu va fi atins.

Statul s-a împrumutat de la băncile locale și în valută anul acesta, cu 844,5 milioane de euro, în ianuarie, mai și noiembrie. La împrumuturile în valută se adaugă ieșirile pe piața externă, cu vânzări de eurobonduri de 3 miliarde de euro la finele lunii martie și 2 miliarde de euro în prima parte a lunii iulie.

INFOGRAFIC: La cât va ajunge cursul euro/leu anul viitor. Un nou maxim CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC: La cât va ajunge cursul euro/leu anul viitor. Un nou maxim

Împrumutul de 3 miliarde de euro din martie reprezintă cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe.

De asemenea, Guvernul a împrumutat pe 9 iulie de pe piețele externe 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 și 30 de ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern de anul acesta, după cea din martie. Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum.

Luna Suma împrumutată-total

Împrumuturi lei piața internă

Împrumuturi populație piața internă Împrumuturi euro
piața internă
Împrumuturi euro
piața externă
noiembrie 8,2 miliarde lei 5,1 miliarde
lei
nu a fost
​ anunțată
670,6 milioane euro -
octombrie 4,3 miliarde lei 4,3 miliarde
lei
nu a fost
​ anunțată
- -
septembrie 2,83 miliarde
lei
2,83 miliarde
lei
nu a fost
​ anunțată
- -
august 3,86 miliarde
lei
3,86 miliarde
lei
* - -
iulie 14,16 miliarde lei 4,72 miliarde
lei
nu a fost
anunțată
- 2 miliarde euro
iunie 7,3 miliarde
lei
7,1 miliarde
lei
231 milioane
lei
- -
mai 7 miliarde
lei
4,78 miliarde
lei
cca 200 milioane
lei
423 milioane euro -
aprilie 3,44 miliarde lei 3,24 miliarde
lei
cca 200 milioane
lei
- -
martie 17,65 miliarde lei 2,89 miliarde
lei
peste 500 milioane lei - 3 miliarde euro
februarie 2,91 miliarde lei 2,22 miliarde
lei
694 milioane
lei
- -
ianuarie 1,97 miliarde lei 1,58 miliarde
lei
- 83,5 milioane euro -
Total 73,6 miliarde lei 42,6 miliarde lei ** 3 miliarde lei
(la finele lunii septembrie)
1,18
miliarde
euro
5 miliarde euro

(sumele în euro au fost convertite în lei la cotațiile medii lunare anunțate de BNR la 4,7037 lei/euro pentru ianuarie, 4,7538 lei/euro pentru martie și 4,73 lei/euro pentru luna iulie. Pentru luna mai a fost folosit cursul de 4,7582 lei/euro anunțat pe 30 mai, iar pentru noiembrie cel de 4,7722 lei/euro de la data redactării articolului)

*Finanțele au oprit în luna august emisiunile de titluri de stat către populație. Programul a fost reluat în septembrie

**Ministerul Finanțelor a anunțat că până la finele lunii septembrie a împrumutat direct de la populație 2,6 miliarde de lei. Totalul pentru primele 11 luni se situează probabil în jurul a 3 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor