INFOGRAFICE Reviriment puternic al creditării de consum, aproape de cele mai bune rezultate istorice pentru bănci

INFOGRAFICE Reviriment puternic al creditării de consum, aproape de cele mai bune rezultate istorice pentru bănci
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 19 iul 2021

Băncile au accelerat creditarea în 2021 și au generat volume substanțial mai mari nu doar în comparație cu anul 2020 afectat de pandemie, dar și față de anii anteriori. Creditele noi în lei acordate în ianuarie-mai au fost cu 46% mai sus decât în 2020, în timp ce împrumuturile în euro au crescut cu un sfert, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditarea beneficiază de pe urma condițiilor monetare ultra-relaxate, cu lichiditate în exces și dobânzi aproape de minimele istorice.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Băncile au acordat împrumuturi noi de 7 miliarde de lei în mai, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2020. Creditele nou acordate populației au atins 4,38 miliarde de lei, un volum lunar record. Lunile martie-mai au adus un reviriment puternic al creditării de consum, aproape de cele mai bune rezultate istorice pentru bănci, cu volume de peste 2,5 miliarde de lei/lună.

INFOGRAFICE Reviriment puternic al creditării de consum, aproape de cele mai bune rezultate istorice pentru bănci

Creditele noi pentru locuințe s-au menținut la un volum de aproape 1,7 miliarde de lei în mai, aproape de recordul atins în martie.

După o lună martie foarte bună, cu un volum de 4,6 miliarde de lei, creditarea în monedă națională a firmelor nefinanciare a scăzut în aprilie și mai l a3,5, respectiv 2,6 miliarde de lei. Și pe segmentul de finanțării în euro se observă o scădere a volumelor acordate de la 438 de milioane de euro în martie la 198 de milioane de euro în aprilie și 224 de milioane de euro în mai – în general, finanțările în euro sunt mai volatile care evoluție lunară.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

Volumele de creditare din aprilie și mai anul trecut au fost afectate puternic de impactul financiar și economic al pandemiei COVID-19 și al restricțiilor asociate. Creditarea a revenit începând cu iulie și a accelerat până la un vârf al creditelor noi în lei acordate de 8,9 miliarde de lei în martie anul curent, cel mai mare volum lunar atins vreodată.

În primele 5 luni din 2021 băncile au acordat credite noi în lei de 34,8 miliarde de lei, o creștere de 46% față de aceeași perioadă din 2020, când volumul de împrumuturi atingea 23,8 miliarde de lei. Spre comparație, volumul din ianuarie-mai 2019 a fost de 24,1 miliarde de lei, ceea ce arată o accelerare importantă a creditării în 2021.

Finanțările totale către populație au fost de 19,3 miliarde de lei, față de 13 miliarde de lei în 2020 și 13,7 miliarde de lei în 2019, adică o creștere de aproape jumătate. Volumul de credite noi pentru firme a sărit cu 44% la 15,5 miliarde de lei, cu o influență din partea garanțiilor de stat, de la 10,8 miliarde de lei în primele 5 luni din 2020, respectiv 10,4 miliarde de lei în 2019.

INFOGRAFICE Reviriment puternic al creditării de consum, aproape de cele mai bune rezultate istorice pentru bănci

Și pe segmentul de finanțări în euro avansul este unul semnificativ. Creditele în euro acordate societăților nefinanciare a crescut cu un sfert față de primele cinci luni din 2020 la 1,36 miliarde de euro – avansul se păstrează și în raport cu aceeași perioadă din 2019.

INFOGRAFICE Reviriment puternic al creditării de consum, aproape de cele mai bune rezultate istorice pentru bănci

Depozitele noi la termen în lei au fost de aproape 26 de miliarde de lei în mai, față de 24,2 miliarde de lei în aprilie și în creștere cu circa 5% față de mai 2020. Depozitele noi constituite de populație au reprezentat 5,8 miliarde de lei, un volum similar celui din aprilie și egal cu cel din urmă cu un an.

Depozitele noi la termen în euro au fost de 1,22 miliarde de euro, volum similar celui din aprilie, și cu circa 100 de milioane de euro peste cel din mai 2020. Economisirile populației în euro, volume noi, au fost de 1,04 miliarde de euro, cu 100 de milioane de euro peste nivelul de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
imm invest