Iohannis, despre conversia creditelor în franci elvețieni: Cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie

Iohannis, despre conversia creditelor în franci elvețieni: Cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 18 oct 2016

Echipa de la Palatul Cotroceni va analiza proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni, votat azi de Parlament, și va cere opinii din zona bancară, a declarat președintele Klaus Iohannis, care va primi actul la promulgare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Întrebat de reporteri ce opinie are despre mai multe proiecte “populiste” adoptate azi de Parlament, printre care și cel al conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, Iohannis a răspuns că nu vrea să judece inițiativele la comun, deși unele dintre cele menționate de reporteri pot fi populiste.

Președintele spune doar că va analiza proiectul de lege privind conversia cu echipa de la Cotroceni.

“Cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie”, a declarat Iohannis.

Cotroceniul are la dispoziție 20 de zile să ia o decizie după ce primește proiectul votat de Parlament. Iohannis poate cere examinarea proiectului de către Curtea Constituțională a României pentru eventualele vicii de neconstituționalitate, îl poate trimite la reexaminare Parlamentului dacă identifică nereguli sau îl poate promulga ca lege.

Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite CITEȘTE ȘI Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite

În cazul Legii privind darea în plată, o altă inițiativă cu impact asupra sistemului bancar, Iohannis a cerut reexaminarea. Darea în plată a fost modificată de Parlament, care a introdus mai multe restricții privind debitorii care au acces la această procedură.

Bancherii susțin că schimbarea creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data acordării reprezintă o imixtiune în contracte și o aplicare retroactivă a legii.

Banca Națională a României estimează pierderi de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în situația în care soldul de 5,7 miliarde de lei al împrumuturilor în moneda elvețiană este convertit la cursul istoric, iar pierderea estimată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de aproape 1,7 miliarde de lei.

Totodată, băncile ar avea nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a închide pozițiile valutare, portivit BNR. Două bănci ar intra cu solvabilitatea sub nivelul reglementat, iar alte patru ar ajunge sub nivelul recomandat, ca urmare a efectelor cumulate ale conversiei, susține BNR, într-o scrisoare trimisă Parlamentului.

Guvernul a transmis Parlamentului că susține proiectul, dar într-o formă care conține criterii sociale, precum un grad de îndatorare de 50% și un plafon de 150.000 de euro. Reprezentantul Ministerului de Finanțe a transmis plenului că forma propusă la vot este una menită să afecteze stabilitatea macroeconomică a țării și să ducă la litigii la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Palatul Victoria consideră că există elemente de neconstituționalitate în lege fără criteriile sociale. Guvernul are, de asemenea, dreptul să ceară controlul CCR înainte ca legea să fie promulgată.

Legea pentru modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care introduce aceste prevederi privind conversia, intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Băncile au termen 30 de zile să efectueze conversia, sub amenințarea sancțiunilor din partea Autorității Națonale pentru Protecția Consumatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie credite franci elvetieni
conversie credite
franci elvetieni
legea conversiei
klaus iohannis