Lagarde spune că BCE trebuie să continue să majoreze dobânzile, chiar dacă riscurile de recesiune s-au înmulțit

Lagarde spune că BCE trebuie să continue să majoreze dobânzile, chiar dacă riscurile de recesiune s-au înmulțit
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Banca Centrală Europeană trebuie să continue să majoreze dobânzile, pentru a contracara inflația, chiar dacă probabilitatea unei recesiuni în zona euro a crescut, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu publicat pentru portalul de știri Delfi Bizness, preluat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Joia trecută, consiliul guvernatorilor BCE a decis să dubleze dobânda de bază în zona euro, la 1,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, scrie Agerpres.

GRAFICE Dobânda la depozite ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Creditele pentru firme și cele ipotecare se scumpesc CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânda la depozite ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Creditele pentru firme și cele ipotecare se scumpesc

"Mandatul nostru este stabilitatea prețurilor și trebuie să îl atingem utilizând toate instrumentele de care dispunem. Suntem deciși să facem tot ce este necesar pentru a readuce inflația înapoi la ținta noastră de 2%", a spus Lagarde.

La ultimele sale trei reuniuni de politică monetară, consiliul guvernatorilor BCE a majorat dobânda de referință cu 200 de puncte de bază iar piețele financiare se așteaptă la noi majorări în lunile următoare. Însă creșterea dobânzilor de politică monetară de către BCE a dus la majorarea costurilor la care se împrumută companiile și guvernele și a dat naștere la îngrijorări potrivit cărora lupta împotriva inflației va afecta creșterea economică.

Conform datelor preliminare publicate luni de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la un maxim istoric de 10,7% în luna octombrie 2022, depășind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie. Aceasta este cea mai puternică creștere în ritm anual a prețurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunțată de Eurostat este peste estimările analiștilor, care mizau pe o creștere a prețurilor de 10,2%.

"Inflația este în continuare la un nivel mult prea mare în zona euro. Cu cât mai mult inflația rămâne la acest nivel ridicat, cu atât este mai mare riscul ca să se extindă la întreaga economie. Atunci consumatorii și companiile vor începe să se aștepte la o inflație și mai mare în viitor, iar acest lucru este periculos", a subliniat Lagarde.

În paralel, Eurostat a informat luni că economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creștere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiștii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt prețurile mari la energie și mulți prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului și în primele luni ale anului următor.

"Destinația este clară și nu am ajuns încă acolo. Vom avea și alte majorări de dobândă în viitor", a spus Lagarde, fără a preciza care este nivelul la care ar putea ajunge dobânda de referință a BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi
lagarde