Președintele Klaus Iohannis a promulgat schimbările aduse de Parlament programului IMM Invest, prin care este dublat plafonul de garanții disponibil pentru bănci și firme la 30 de miliarde de lei. Printre beneficiari au fost introduse și profesiile liberale, precum avocații sau notarii, și a fost extinsă eligibilitatea la grupurile de firme cu cifra de afaceri de până la 100 de milioane de euro și 500 de angajați. Totodată, condițiile de disciplină la plată au fost relaxate.
Acum, după promulgare, schimbăril vor intra în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Amendamentele la proiectul de adoptare a Ordonanței privind programul IMM Invest au venit atât de la PSD, cât și de la PNL.
Deputații PSD au susținut dublarea plafonului de garanții în baza cărora băncile vor acorda împrumuturi către firme. Creditele sunt garantate în proporție de 80-90% de către stat, care va despăgubi astfel băncile de la buget în caz de neplată pentru cea mai mare parte a împrumuturilor.
Posibilitatea finanțării IFN și a altor firme financiare a fost eliminată printr-un amendament PSD.
Pe de altă parte, Parlamentul, la inițiativa liberalului Bogdan Huțucă, a votat extinderea programului și către “întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie”.
O astfel de firmă este definită drept întreprinderea care, “împreună cu întreprinderile pe care le controlează și întreprinderea/ întreprinderile care are/au controlul direct sau indirect asupra acesteia, are 250 de angajați sau mai mult, dar mai puțin de 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală ce nu depășește 100 de milioane euro sau al cărei bilanț anual nu depășește 86 de milioane euro”.
OUG limita anterior programul la firmele cu un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro.
Consultantul fiscal Huțucă și avocatul Daniel Fenechiu (PNL) au propus și includerea pe lista persoanelor eligibile a profesiilor liberale. În categoria profesiilor liberale intră, printre alții, avocații, notarii, contabilii, evaluatorii, auditorii, consultanții, medicii, farmaciștii. Persoanele trebuie să acționeze în calitate de profesionist, potrivit Codului civil, pentru a obține împrumutul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini