Moody's a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor, situație anticipată de analiști. Abordarea Moody's poate fi un semnal și pentru deciziile Fitch și S&P, programate în curând

Moody's a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor, situație anticipată de analiști. Abordarea Moody's poate fi un semnal și pentru deciziile Fitch și S&P, programate în curând
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 oct 2020

Agenția de evaluare financiară Moody's nu a luat o decizie la revizuirea periodică a ratingului de țară al României, stabilită în calendarul agenției pe data de 23 octombrie, iar calificativul suveran al țării a rămas astfel în categoria recomandată investitorilor, unde se află pe ultima treaptă. Lipsa unei decizii din partea Moody's, deși anticipată de analiști, vine în contextul în care situația economică dificilă determinată de pandemia de coronavirus și presiunea pe buget, agravată de cheltuieli nerealiste promovate de Parlament, au determinat în ultimul an toate cele trei mari agenții de rating să înrăutățească perspectiva calificativului României de la stabilă la negativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Principalul risc pentru ratingul României sunt cheltuielile nesustenabile, în principal încercările Parlamentului de a majora pensiile cu 40%, fără să asigure și sursa de finanțare necesară. Agențiile de evaluare financiară consideră că o creștere de 40% a pensiilor, cheltuieli anuale rigide pe care Guvernul nu le mai poate modifica ulterior, ar pune o presiune mare pe bonitatea României.

Despre Moody’s trebuie menționat că este singura dintre cele trei mari agenții de rating care nu ne-a retrogradat în contextul crizei financiare din urmă cu circa un deceniu. România are rating recomandat investitorilor din partea Moody’s fără întrerupere din octombrie 2006. Fitch și S&P ne-au retrogradat la junk în toamna anului 2008 și ne-au readus la investment grade în 2011, respectiv 2014.

Moody's a avertizat cel mai recent la 1 septembrie asupra riscurilor financiare ale unei majorări a pensiilor prea ridicată pentru ce pot susține finanțele țării.

De ce este important: Ratingul suveran, un indicator al bonității, este foarte important pentru costurile la care se împrumută statul. O retrogradare a calificativului suveran ar duce, cel mai probabil, la creșterea dobânzilor pentru împrumuturi. Coroborat cu necesarul mare de finanțare în contexul pandemiei de coronavirus, cu venituri în scădere și cheltuieli mai mari, o creștere mai puternică a dobânzilor poate pune probleme semnificative statului. De asemenea, ratingul suveran al țării este luat în considerare și pentru ratingurile marilor companii și altor emitenți din țara respectivă, astfel că o retrogradare a României poate duce la dobânzi mai ridicate și pentru marile companii sau pentru primăriile care au calificative din partea agențiilor de evaluare financiară.

Este de asemenea important: Deși nu reprezintă o garanție, amânarea unei decizii de către Moody's poate fi un semnal privind abordarea celorlalte două mari agenții de evaluare financiară, Fitch care are programată o revizuire periodică pe 30 octombrie, și S&P, pe 4 decembrie. Astfel, toate cele trei agenții ar putea aștepta până după alegerile parlamentare din decembrie, pentru a vedea planurile viitorului guvern, susținut de o majoritate parlamentară.

Ministerul Finanțelor a avut în ultima perioadă întâlniri cu reprezentanții agențiilor de rating pentru a le prezenta informații despre situația economică și pentru a-i convinge că decizia potrivită este menținerea calificativului. Atâta timp cât perspectiva rămâne, însă, negativă, autoritățile primesc doar timp pentru a stabiliza finanțele statului. 

România are calificativ recomandat pentru investiții din partea celor trei agenții de rating, însă se află pe ultima treaptă a acestei categorii, cu perspectivă negativă, iar o retrogradare ar împinge ratingul de țară la junk, categorie nerecomandată investitorilor.

Moody’s a procedat similar și în cazul altor două state care aveau programate vineri noapte actualizări ale ratingului, Israel și Zambia.

Raportul Moody’s de vineri noapte poate fi văzut aici.

Moody’s stabilește anual două date la care poate lua, dar nu e obligatoriu să o și facă, decizii privind ratingurile suverane pe care le analizează.

Calendarul Moody’s pentru ratinguri suverane pe anul 2020 este disponibil aici, România având stabilite pentru 2020 datele de 24 aprilie, când Moody’s a înrăutățit perspectiva calificativului suveran, și 23 octombrie.

Decizia Moody's de a păstra ratingul era așteptată de analiști

"Moody’s are în calendar o revizuire periodică a ratingului de țară al României pentru vineri, 23 octombrie. În prezent România are ratingul Baa3 cu perspectivă negativă. Credem că ratingul va fi păstrat pe cea mai de jos treaptă recomandată investițiilor iar Moody’s va nota din nou poziția fiscală fragilă a României și deficitul de cont curent mare. Ne așteptam ca ratingul suveran să fie păstrat neschimbat la finalul acestui an de către cele trei mari agenții de rating. După Moody’s urmează Fitch cu o revizuire periodică a ratingului suveran pe 30 octombrie și S&P pe 4 decembrie", potrivit unei note către investitori a BCR.

Moody's a schimbat, pe 25 aprilie, perspectiva de la "stabilă" la "negativă", și a confirmat calificativul suveran pe termen lung, pentru credite în valută și pentru împrumnuturi în lei, la "Baa3", nivel unde se află de mai mult timp și care este doar cu o treaptă deasupra categoriei junk, nerecomandată investitorilor.

Tot în aprilie, Fitch a anunțat că a înrăutățit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit al statului român și a reconfirmat totodată calificativul "BBB-" aferent datoriei guvernamentale românești pe termen lung în valută, fapt care menține obligațiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiții. 

Standard & Poor's și-a revizuit, în decembrie anul trecut, perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, dar a menținut ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt a rămas la "BBB- / A-3".

Moody's a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor, situație anticipată de analiști. Abordarea Moody's poate fi un semnal și pentru deciziile Fitch și S&P, programate în curând

viewscnt
Afla mai multe despre
moody’s
rating
calificativ
rating suveran
rating de tara
ministerul finantelor