Numărul instituțiilor de credit s-a împuținat în 2015. Capitalul social la nivelul sistemului bancar a scăzut cu 7,8%

Numărul instituțiilor de credit s-a împuținat în 2015. Capitalul social la nivelul sistemului bancar a scăzut cu 7,8%
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2016

Numărul instituțiilor de credit s-a diminuat cu patru, anul trecut, ajungând la 36, iar capitalul social la nivelul sistemului bancar a fost de 25,1 miliarde lei, cu 7,8% mai mic decât în 2014, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Anul 2015 a marcat o consolidare a sistemului bancar românesc, în contextul derulării a două operațiuni de fuziune a unor instituții de credit persoane juridice române. Astfel, absorbția Băncii Millenium de către OTP Bank România a fost definitivată în cursul lunii octombrie, în timp ce achiziția Volksbank România de către Banca Transilvania s-a finalizat la 30 decembrie. În ceea ce privește sucursalele băncilor străine, numărul acestora s-a redus la șapte, pe seama încetării activității Montepio Credito (în cursul lunii august), și, respectiv, a Royal Bank of Scotland (la finele lunii octombrie). În consecință, numărul instituțiilor de credit s-a diminuat cu patru față de finele anului anterior, ajungând la 36", arată BNR.

Potrivit Băncii Centrale, capitalul social (de dotare) la nivelul sistemului bancar s-a situat la valoarea de 25,1 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2015, nivel cu 7,8% mai redus în termeni reali față de sfârșitul anului precedent.

Isărescu: Legea dării în plată să fie aplicată și creditelor pentru mașini de spălat CITEȘTE ȘI Isărescu: Legea dării în plată să fie aplicată și creditelor pentru mașini de spălat

"Evoluția reflectă în principal modificările de natură structurală precizate anterior, influența cea mai mare exercitând-o ieșirea de pe piața bancară a Volksbank. În ceea ce privește activul bilanțier agregat net, acesta a consemnat o valoare de 377,3 miliarde lei la finele lunii decembrie 2015, în creștere cu 4,6% în termeni reali față de luna decembrie 2014. Din perspectiva utilizării resurselor, principala susținere a acestei creșteri a venit din partea activității de creditare. Din punct de vedere al finanțării, capitalizarea sistemului bancar a rămas la un nivel confortabil, iar dependența de liniile de credit de la băncile-mamă a continuat să se reducă în mod ordonat. În schimb, importanța economisirii interne s-a consolidat, evoluție relevată de amplificarea stocului depozitelor fa?ă de finalul anului anterior, vizibilă atât în cazul populației, cât și în cel al societăților nefinanciare", informează Banca Națională.

În aceste condiții, spune BNR, raportul credite/depozite s-a diminuat cu aproape 5 puncte procentuale față de finele anului 2014, până la 85,8%, ceea ce semnalează menținerea la un nivel redus a presiunilor macroprudențiale. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
institutii de credit