OFICIAL România renunță să își mai asume la Bruxelles un orizont de adoptare a monedei euro. Își menține doar ”angajamentul”

OFICIAL România renunță să își mai asume la Bruxelles un orizont de adoptare a monedei euro. Își menține doar ”angajamentul”
scris 6 mai 2021

Deși premierul Florin Cîțu declarase la începutul acestui an că România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028, Guvernul a decis acum să nu mai transmită Comisiei Europene nici măcar acest interval de aderare, arătând doar că își menține angajamentul, cu argumentul că prioritatea este combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

”România își menține angajamentul de aderare la Zona Euro, în continuare eforturile Guvernului se concentrează pe minimizarea efectelor sociale și economice negative ale pandemiei”, este singura mențiune privind aderarea la euro inclusă de Guvern în Programul de convergență 2021-2024, adoptat de Executiv și analizat de Profit.ro.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Profit.ro a anunțat în premieră la începutul acestui an că România amână din nou adoptarea euro, cu argumentul că va trebui, mai întâi, să își restabilească echilibrul macro-economic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro

De ce este important: În primăvara anului 2016, după cum Profit.ro a anunțat în premieră, România a renunțat în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro. După câțiva ani de pauză, în 2019, Guvernul a decis să transmită oficial Comisiei Europene o nouă țintă de adoptare a monedei euro, respectiv a menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Profit.ro a prezentat în premieră cel mai recent Plan de adoptare a euro.

De asemenea important: România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile nominale necesare trecerii la moneda euro, au indicat ultimele date. În plus, o serie de alți factori, printre care dezechilibrele macroeconomice și lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ, fac ca România să nu fie pregătită pentru zona euro.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Premierul Cîțu a declara, în februarie, că parcursul pentru adoptarea euro a fost puțin întârziat de criza din 2020, dar România va recupera această întârziere în perioada 2021-2024, iar aderarea la zona euro va fi după 2024.

”E greu să discuți despre aderarea la zona euro în plină criză economică, când trebuie să faci reforme clare, dar est un obiectiv pe care ni-l menținem. (..) Acum, cum văd lucrurile: am putea să intrăm în antecamera zonei euro în jur de 2024-2025 și să putem să adoptăm moneda europeană în 2027 sau 2028”, a declarat Cîțu, la Digi24, întrebat când ar putea românii primi salariile în euro.

ANUNȚ De la 1 iunie, posibilă revenire la birou fără mască, dar numai în cazul angajaților vaccinați CITEȘTE ȘI ANUNȚ De la 1 iunie, posibilă revenire la birou fără mască, dar numai în cazul angajaților vaccinați

Profit.ro a prezentat anterior un document oficial, redactat de Ministerul Finanțelor Publice, care confirma că România nu îndeplinește criteriile de adoptare a monedei europene.

”Astfel, nu sunt îndeplinite criteriile de convergență nominală referitoare la soliditatea finanțelor publice (deficitul bugetar depășește pragul de 3% din PIB, iar România se află în procedură de deficit excesiv), stabilitatea pețurilor (rata inflației depășește media primelor trei state cu cele mai bune performan!e în acest sens) și convergența ratei dobânzii pe termen lung (aceasta fiind superioară nivelului de referință)”, relevă documentul citat.

În plus, deși cursul de schimb nu a înregistrat oscilații majore, România nu participă la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II), unde trebuie să se mențină pentru cel puțin doi ani anterior intrării în zona euro.

De asemenea, conform documentului, ”legislația României nu este compatibilă în întregime cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”.

FOTO Prima reacție a prințului acuzat că a ucis cel mai mare urs din România. Cine este Emanuel von und zu Liechtenstein CITEȘTE ȘI FOTO Prima reacție a prințului acuzat că a ucis cel mai mare urs din România. Cine este Emanuel von und zu Liechtenstein

Mai mult, ministerul arată că ”România se confruntă cu o serie de dezechilibre macroeconomice, unele dintre acestea accentuându-se în contextul pandemiei”.

Prin urmare, autoritățile arată că se vor concentra, într-o primă etapă, pe restabilirea echilibrelor macro-economice, simultan cu combaterea efectelor pandemiei de coronavirus și aplicarea Planului Național de  Redresare și Reziliență, care are o finanțare de 30 miliarde de euro din fonduri europene.

Abia, ulterior, Guvernul va elabora un nou calendar de adoptare a monedei euro.

”În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să își restabilească echilibrele interne și externe și să îndeplinească o serie de condiții de robustețe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât și social. Pe termen scurt/mediu, accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât reformele și investițiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și Ia o dezvoltare sustenabilă. În contextul celor menționate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro”, indică documentul oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
aderare
adoptare
modeda
euro
calendar
romania
guvern
plan
covid