OTP Bank a modificat contractul de conversie pentru a elimina suspiciunile clienților privind unele clauze

OTP Bank a modificat contractul de conversie pentru a elimina suspiciunile clienților privind unele clauze
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 ian 2016

OTP Bank a redactat forma finală a contractului de conversie a creditelor în franci elvețieni, ocazie cu care a modificat mai multe clauze, reclamate anterior de către clienți, potrivit unui comunicat de presă al băncii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

OTP a prezentat clienților oferta de conversie cu discount în luna decembrie. Potrivit unor clauze din contractele inițiale, OTP putea retrage oferta în cazul în care statul ar fi promovat o inițiativă legislativă privind conversia ori în cazul în care banca ar fi pierdut un litigiu în instanță, cu efecte asupra contractelor. Totodată, clienții care semnau oferta se obligau să renunțe la orice litigiu prezent sau viitor cu banca. Clienții au considerat respectivele prevederi ca fiind abuzive și au făcut plângeri la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Banca susține că a modificat respectivele clauze. Astfel, în cazul în care va apărea o lege a conversiei, OTP se obligă să plătească clienților diferența între discountul actual, între 5% și 25% din soldul creditului convertit și cel adoptat de legiuitor.

“Astfel, dacă eventualele soluții impuse de către autoritățile statului ar depăși procentual reducerea oferită de către OTP Bank, prin programul său voluntar, atunci banca va suporta diferența, în favoarea clienților. În caz contrar, condițiile prevăzute în contractul încheiat între bancă și clienți vor rămâne neschimbate”, se arată în comunicat.

Guvernul ar putea adopta condiții dure pentru recuperatorii de creanțe și bănci CITEȘTE ȘI Guvernul ar putea adopta condiții dure pentru recuperatorii de creanțe și bănci

Clienții care nu vor să renunțe la litigii dar vor conversia vor primi reduceri mai mici ale soldului, se mai arată în comunicat. Potrivit ofertelor consultate anterior de Profit.ro, clienții care au câștigat procese cu banca primesc un discount de 5%, în timp ce clienții care au litigii pe rol primesc o ofertă de 15%. Cele mai mari reduceri la soldul convertit îl primesc cei care nu s-au certat cu banca și nici nu au restanțe.

OTP susține că nu a intenționat niciodată să solicite clienților returnarea banilor rezultați din aplicarea reducerilor, fapt ce reiese mult mai clar din noua versiune a contractului, redactată după consultările cu clienții, asociațiile profesionale și ANPC.

„Cea mai mare prioritate pe care o avem în momentul de față este rezolvarea problemelor clienților cu credite în CHF. Ca urmare a profesionalismului de care echipa de specialiști și comisari ai ANPC a dat dovadă în timpul consultărilor, am reușit să avem o discuție constructivă și benefică pentru clienții noștri. Consider că ajustările clauzelor contractuale subliniază și mai clar beneficiile ofertei noastre pentru clienți și sper că demersul nostru voluntar îi va ajuta în mod real pe toți clienții OTP Bank. Datorită numărului foarte mare de cereri de conversie înregistrate pȃnă în momentul de față, avem încredere în succesul programului.” a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România.

Oficialii băncii declarau, în decembrie, la conferința de presă în care au anunțat programul, că nu există nicio clauză în contract care să poată fi suspectată că ar fi abuzivă.

Programul OTP vizează cei 10.500 de clienți cu credite în franci elvețieni, afectați de dublarea valorii monedei elvețiene în raport cu leul față de perioada 2007-2008 în care au luat împrumuturi. Oficialii băncii estimează un cost de 400 de milioane de lei pentru această operațiune, fapt pentru care acționarii au adus capital de 296 de milioane de lei în ultimele două luni ale lui 2015.

Pentru conversie sunt eligibili clienții care au restanțe mai mici de 90 de zile la plata ratelor.

OTP Bank România face parte din grupului maghiar OTP. Banca se afla pe locul 15 în topul băncilor locale la finele lui 2014, cu o cotă de piață de 1,3%, care a crescut, însă, după achiziția Millennium Bank, cu o cotă de 0,7% la aceeași dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
conversie otp bank
conversie otp