OTP Bank România, profit în creștere cu 14% la 9 luni, dar profitabilitiate în scădere

OTP Bank România, profit în creștere cu 14% la 9 luni, dar profitabilitiate în scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 nov 2019

Profitul net al OTP Bank România a crescut cu 14% la 79 de milioane de lei la finele lunii septembrie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi și al scăderii costurilor cu impozitul pe venit. Banca raportează și o creștere de peste o cincime a volumului de credite, dar și un volum mai mare de împrumuturi neperformante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Profitul operațional la 9 luni a crescut cu 18% la 142 de milioane de lei, pe fondul creșterii veniturilor totale cu 24% la 404 milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au crescu cu 28% la 262 de milioane de lei. Veniturile din dobânzi au urcat cu 23% la 404 milioane de lei, în timp ce veniturile din comisioane au scăzut cu 7% la 36 de milioane de lei. Banca înregistrează o creștere de 61% la 67 de milioane de lei la capitolul alte venituri, în timp ce provizioanele totale au urcat cu 60% la 58 de milioane de lei.

OTP a înregistrat un provizion pentru subsidiara OTP Factoring – firma de recuperare creanțe a grupului, care are capital negativ -, ceea ce a tras în jos profitul net pe trimestrul trei cu 28% față de precedentul la 26 de milioane de lei.

Orban: Deficitul a fost menținut până acum sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. Întârzierea medie la rambursarea TVA depășește 90 de zile, iar suma de plată ajunge la 5 miliarde lei CITEȘTE ȘI Orban: Deficitul a fost menținut până acum sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. Întârzierea medie la rambursarea TVA depășește 90 de zile, iar suma de plată ajunge la 5 miliarde lei

Rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale grupului din Ungaria.

Banca a înregistrat o creștere rapidă, de 7%, a creditelor performante în T3 față de T2, pe fondul creșterii cu 68% a creditelor noi de tip imobiliar și de 25% a creditelor de nevoi personale.

Față de septembrie 2019, volumul de credite performante a crescut cu 23% la circa 9 miliarde de lei. Dar a crescut și volumul de împrumuturi restante peste 90 de zile cu circa 21% la 543 de milioane de lei. Rata creditelor restante peste 90 de zile în total credite a rămas, însă, constantă la 5,5%.

Pe IFRS, rata creditelor clasificate în stadiul 3 (credite depreciate) a scăzut cu un punct procentual la 9,3%, deși volumul a crescut cu 9% la 820 de milioane de lei.

În conformitate cu reglementările locale, activele băncii au atins nivelul de 12,4 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 60,5 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut la 20,5% de la 17,1% in trimestrul anterior, datorită faptului că OTP Bank România a înregistrat o majorare de capital de la OTP Grup de 320 milioane lei. De altfel, capitalul a fost majorat în mai multe rânduri față de toamna anului trecut și a crescut de mai bine de două ori la 1,67 miliarde de lei.

Raportul cost/venit s-a deteriorat față de primele 9 luni din 2018 și indicatorul a crescut cu 1,7 puncte procentuale la 64,9%, deși se observă o ușoară ameliorare în trimestrul 3 din acest an.

Randamentul capitalurilor a scăzut de la 12,9% la 8,3% și se păstrează sub media sistemului bancar de 13,2%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar indicatorul credite/depozite nete a rămas aproape neschimbat la 132%, mult peste media sistemului de circa 75%.

OTP Group a înregistrat un profit de 313,1 miliarde de forinți (circa 938 de milioane de euro), în creștere cu 19% față de septembrie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank