Pagina de Facebook a băncii centrale a SUA, asaltată de troli: "Hoți”, "gangsteri”, "falsificatori de bani”

Pagina de Facebook a băncii centrale a SUA, asaltată de troli: "Hoți”, "gangsteri”, "falsificatori de bani”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 aug 2016

Deschisă săptămâna trecută, pagina oficială de Facebook a Rezervei Federale Americane a fost bombardată cu mii de mesaje negative. Inflația, casele scumpe, polarizarea socială și ajutorul nemeritat pentru băncile comerciale sunt principalele elemente imputate Fed de către contestatarii instituției. Bancherii centrali ai SUA sunt numiți „hoți”, „gangsteri” și „tipăritori de bani”. Nemulțumiții vor ca Rezerva Federală să fie desființată și America să se întoarcă la standardul aur.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ceea ce trebuia să fie un exercițiu de transparență și de imagine al băncii centrale a SUA s-a transformat într-un dezastru. Pagina de facebook oficială a instituției, deschisă joi, Board of Governors of Federal Reserve Systems, a fost asaltată de troli înverșunați cu mii de mesaje negative în numai 3-4 zile, semnalează Zero Hedge.

Inflația persistentă – caracterizată drept furt – este principalul element imputat Fed, însă lista nemulțumirilor este lungă, coborând atribuirea vinovăției pentru Marea Criză din 1929-1933. Este arătat că banca centrală a SUA constituie o entitate privată și nu publică, fiind solicitată auditarea acesteia sau chiar desființarea și introducerea standardului aur. Mulți spun, în batjocură, că vor și ei bani tipăriți, așa cum au primit instituțiile de pe Wall Street prin programele de relaxare cantitativă.

Noul număr al băncilor centrale: 666 CITEȘTE ȘI Noul număr al băncilor centrale: 666

Încă de la primele ore de la lansarea paginii de Facebook au apărut primele mesaje sarcastice. Au fost de asemenea, postate link-uri ale unor filme populare pe Youtube, care contestă actualul sistem monetar, precum „Banii ca datorie” (Money as Debt”) sau serialul lui Mike Maloney „Secretele asunse ale banilor”, ("Hidden Secrets of Money”), dar și celebrul discurs al președintelui John F. Kennedy despre organizațiile secrete și intervențiile anti-Fed din Congres ale fostului reprezentant Ron Paul, unul dintre cei mai vehemenți adversari ai instituției. Un alt link trimite pe amazon.com la cumpărarea cărții „Creatura de pe insula Jekyll” a lui Edward Griffin, care descrie "un început vinovat", în1913, al băncii centrale a SUA.

Incantații pentru troli

Deși sunt multe conturi de Facebook care, aparent, nu aparțin unor persoane reale sau cu o agendă, multe dintre mesaje sunt ale unor oameni într-adevăr nemulțumiți. Mai mult decât atât, păreau demult dornici să răbufnească. „Este un forum numai potrivit pentru a mulțumi Fed pentru piața imobiliară inaccesibilă, inflația ascunsă și pedepsirea celor care economisesc”, spune un american originar din Slovacia. „Țineți-vă de treabă băieți; ați făcut pași mari ca să distrugeți clasa de mijloc!”, continuă acesta.

Neîncrederea domina de la început față de demersul de comunicare al băncii centrale a SUA. „Rezerva Federală a lansat această pagină de Facebook urmărind propaganda, astfel încât să perpetueze frauda”, spune un avocat din Texas.

Președintele UBS avertizează că dobânzile negative practicate de băncile centrale sunt periculoase CITEȘTE ȘI Președintele UBS avertizează că dobânzile negative practicate de băncile centrale sunt periculoase

Strigătele sunt însă de incitare la revoltă, iar lansarea paginii pare pretextul excelent. „Grozav! Acum putem să fim troli cu ei până îi ia dracul!”, zice un declarat suporter al lui Donald Trump de origine poloneză.

„Hoți”, unelte ale familiilor Rothschild și Rockefeller, „tipăritori de bani”, operatori ai unei scheme piramidale. Trolii vin cu acuze unele după altele. Un utilizator de Facebook având imagine de profil sigla Bitcoin este încântat de această avalanșă de contestări: „Sunt mândru de toți cei care veniți aici ca troli împotriva acestei organizații vrednice de dispreț. Sunteți oameni minunați!”

Cei favorabili sunt vehement combătuți de radicali

Răzleț sunt și mesaje favorabile, însă rapid amendate de cetele virtuale de troli care postează câte 5-10 replici. „Am încredere în Rezerva Federală. Am încredere în obiectivele Rezervei Federale”, este mesajul unui american de origine indiană care îi inflamează pe ceilalți. „Ce ai fumat?”, întreabă unul; „Este ilar”, vine altul, în timp ce un al 3-lea comentează că mesajul ar trebui să fie unul sarcastic.

Intervențiile sunt nu violente, dar drastice. „Terminați falsificarea banilor! Terminați inflația! Terminați Fed!”, postează un locuitor din statul Oklahoma. „Mulțumim pentru baloanele speculative și spargerile lor!”, spune în derâdere o persoană din statul Oregon.

Vehemența este atât de mare, încât trolii se întreabă ei înșiși dacă mesajele lor vor rămâne. „Mă întreb cât va dura până Fed va șterge comentariile la acest post”, spune unul dintre ei. Nu au șters. Protestele sunt, în continuare, vizibile.

Strigă „Hoții!”

Cele mai mari contestări sunt legate de mandatul stabilității prețurilor. Inflația este considerată mare și rezultatul exact al activității băncii centrale a SUA. „Tipăriți puternic!”, spune ironic un ofițer de credit de la o companie de leasing ipotecar. „Ați făcut treabă bună că ați distrus dolarul nostru cu 97%!”, vine în aceeași notă directorul unei case de avocatură din statul Virginia.

De aici vin și acuzațiile directe: „Știați că Rezerva Federală promovează hoția prin inflație?” „Adevărații gangsteri”, mai spune un american de origine poloneză din statul Michigan. Dacă scopul paginii de Facebook este cel educațional, atunci un om în vârstă activând în domeniul energetic în statul Wyoming vrea ca și el să fie învățat cum să creeze trilioane de dolari din nimic.

Dacă tot e să tipăriți bani pentru bănci, măcar să ne dați și nouă

Dacă pe Wall Street sau la universitățile americane Rezerva Federală Americană este creditată cu salvarea sistemului financiar la vreme de criză, comentatorii de pe Facebook par mai degrabă ingrați. Pentru ei, politicile de bailout și de relaxare cantitativă sunt cadouri direcționate pentru industria financiară. Le iau în batjocură și spun că ar vrea și ei același tratament.

„Am nevoie de la voi de niște bani. Tipăriți și îmi trimiteți în portofel. Am nevoie de un bailout”, zice o persoană care lucrează în IT, din statul Missouri. Unii deja își fac liste de cumpărături. „Puteți să mă ajutați cu niște bani din QE? Vreau să îmi cumpăr 16 mașini, 4 case, 2 avioane private și un yacht”, zice un tânăr.

Un rocker din Wisconsin este încă și mai glumeț: „Dacă îmi dați suficient de mulți bani, probabil vreo 2 trilioane de dolari, voi stimula sexual economia.”

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
banci centrale
america
facebook
dolar
relaxare cantitativa
inflatie