Parisul își va dubla eforturile de a atrage bănci din Londra, după victoria lui Macron în alegerile franceze

Parisul își va dubla eforturile de a atrage bănci din Londra, după victoria lui Macron în alegerile franceze
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2017

Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale din Franța și planurile sale de a face reforme structurale vor avea o contribuție pozitivă la eforturile Parisului de a atrage bănci și companii de servicii financiare care vor să își transfere operațiunile din Marea Britanie din cauza Brexit, a declarat luni șeful organizației de lobby Paris Europlace, Arnaud de Bresson, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a declanșat o concurență puternică între alte centre financiare europene, între care se numără Paris, Frankfurt, Dublin și Luxemburg, pentru a atrage bănci și companii financiare care vor să își asigure în continuare accesul la piața unică europeană, scrie News.ro.

Deocamdată, bancherii au fost sceptici că Franța poate atrage o parte importantă a industriei financiare, din cauza costurilor ridicate cu forța de muncă și modificările frecvente ale sistemului fiscal.

”Victoria lui Macron este un semn că Franța este pe care să implementeze mai multe reforme structurale de care are nevoie”, a declarat Bresson, estimând că Parisul poate atrage 20.000 de lucrători din Marea Britanie.

În opinia sa, Macron va face o misiune personală din convingerea băncilor internaționale și investitorii de beneficiile Parisului.

Noul președinte a promis reformarea pieței muncii și simplificarea sistemului fiscal și a sistemului de pensii și eliminarea unor reglementări care împiedică inovația. Există însă incertitudini legate de ritmul reformelor, care ar putea dura luni sau chiar ani de zile.

O delegație a Paris Europlace, împreună cu Christian Noyer, fost guvernator al băncii centrale franceze, va merge în Statele Unite pe 22-23 mai, pentru a convinge industria financiară să aleagă Parisul ca bază europeană.

Europlace a organizat deja 100 de întâlniri cu bănci internaționale mari și companii de administrare a activelor, de investiții, asigurări și de servicii financiare online, la Londra, New York, Shanghai și Tokyo.

”Multe bănci au așteptat rezultatele alegerilor înainte de a lua o decizie, iar alegerea lui Macron va impulsiona alegerea Parisului”, a spus Bresson.

Jumătate dintre români și-ar schimba banca pentru o experiență bancară mai bună – studiu EY CITEȘTE ȘI Jumătate dintre români și-ar schimba banca pentru o experiență bancară mai bună – studiu EY

El a adăugat că autoritățile de reglementare franceze oferă soluții rapide băncilor și firmelor de management al activelor care solicită licențe de funcționare și că Macron a promis să implementeze reforme în domeniul legislației muncii în primele 100 de zile de mandat.

La aproape 1 an după  votul pro-Brexit, majoritatea băncilor și managerilor de active au început deja să implementeze planuri de protecție, inclusiv să decidă în ce oraș european își vor stabili baza de operare.

Potrivit datelor anunțate oficial și a informațiilor pe surse, marile bănci internaționale ar putea transfera din Londra circa 9.000 de angajați.

Un număr de 13 bănci importante, între care Goldman Sachs, UBS și Citigroup, au oferit informații despre cum își vor organiza operațiunile în Europa, pentru a păstra accesul pe piața unică.

Cele mai mari cinci bănci de investiții americane sunt pe care să transfere sute de angajați din Londra la Frankfurt, în următorii doi ani.

Deocamdată, numai HSBC, cea mai mare bancă europeană, a anunțat că ar putea să își transfere o parte din operațiuni la Paris, unde are o subsidiară care deține majoritatea licențelor necesare unei bănci de investiții, ca urmare a preluării CCF în anul 2000.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci londra
macron
paris