Primul contract colectiv de muncă din sectorul financiar-bancar crește salariul minim brut la 2.500 de lei în instituțiile semnatare. BRD revine după doi ani în patronatul bancar

Primul contract colectiv de muncă din sectorul financiar-bancar crește salariul minim brut la 2.500 de lei în instituțiile semnatare. BRD revine după doi ani în patronatul bancar
Oana Osman
Oana Osman
scris 12 dec 2018

Salariații BCR, BRD, ING, Raiffeisen și UniCredit și ai câtorva instituții financiare nebancare au noi condiții minimale pe care angajatorii se obligă să le respecte în contractele de muncă. În premieră pentru sectorul financiar-bancar, miercuri a fost semnat un contract colectiv de muncă între patronatele și sindicatele din domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Semnatarii - Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România (Federația FinBan) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB), au încheiat în aceeași zi și un Acord pentru implementarea legislației privind Telemunca, ale cărui prevederi au fost incluse, de asemenea în contractul colectiv de muncă.

Vizați de noile condiții sunt peste 26.000 de salariați din instituțiile financiare membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) și ale Patronatului Leasingului și Creditului din România. Doar 8.500 angajați bancari sunt și membri de sindicat. Băncile membre ale CPBR au împreună peste 25.000 de salariați, în condițiile în care la sfârșitul anului 2016 numărul lucrătorilor din sectorul bancar depășea cu puțin 50.000.

În cazul băncilor, este vorba despre angajații BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank, UniCredit și BRD, cea din urmă revenind recent în patronatul din care ieșise în mai 2016.

Dintre băncile mari, absența notabilă este cea a Băncii Transilvania, care a fost membră CPBR doar pentru câteva luni după preluarea Volksbank, în aprilie 2016 ieșind din organizație. Preluarea recentă a Bancpost ar fi readus-o în patronat după integrarea completă, însă Bancpost a ieșit din organizație înainte ca acest lucru să se întâmple, în noiembrie 2018. DE altfel, Banca Transilvania nu are nici sindicat, ci doar reprezentanți ai salariaților, la fel ca și ING Bank.

Prevederile contractului colectiv semnat astăzi se vor aplica doar instituțiilor semnatare. Acesta nu va fi obligatoriu pentru întregul sector, dat fiind faptul că semnatarii nu depășesc împreună 50% din salariații sectorului, care include băncile, asigurătorii și IFN-urile.

Teodorovici anunță controale la companiile mari și medii de anul viitor CITEȘTE ȘI Teodorovici anunță controale la companiile mari și medii de anul viitor

Cea mai importantă prevedere a contractului colectiv este stabilirea unui salariu minim brut de 2.500 de lei, aproape de cel de 2.600 de lei pe care sindicaliștii îl solicitaseră la negocierile ce au durat circa șase luni, și peste nivelul minim pe care noua legislație a salariului minim pe economie îl va impune de anul viitor întregii piețe (2.080 de lei, față de 1.900 de lei azi). Nivelul minim de 2.500 de lei este valabil fără diferențiere între angajații încadrați pe posturi la care sunt necesare studii superioare și cei din posturi fără studii superioare.

Prevederea va presupune un efort de majorare a salariilor pentru câteva sute de angajați plătiți la nivelul salariului minim în cazul fiecărei bănci semnatare.

Un câștig pe care liderul sindical FSAB Paraschiv Constantin îl consideră important este și recunoașterea ca timp de lucru a intervalului necesar pentru închiderea și deschiderea unităților bancare.

De asemenea, dacă angajații doresc să urmeze independent cursuri de pregătire profesională, banca va acoperi jumătate din costuri.

Pentru orele suplimentare, angajații vor primi un spor de 75% dacă nu se face compensarea cu ore libere. Sporul va fi de 100% pentru zilele de sărbătoare lucrate.

“Predictibilitatea este importantă pentru noi. Acest contract va fi valabil timp de doi ani ani și ne va da oportunitatea să dezvoltăm pregătirea continuă a angajaților și pregătirea pentru digitalizare”, a declarat Sergiu Manea, președintele CPBR și CEO al BCR.

Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank, care a preluat recent conducerea confederației patronale Concordia, prin care patronatele din domeniul financiar-bancar sunt reprezentate în Consiliul Economic și Social (CES), consideră că momentul semnării contractului colectiv sectorial este unul istoric pentru piața financiar bancară și spune că își dorește ca și domeniul asigurărilor să ajungă să fie reprezentat. Pentru aceasta, însă, piața asigurărilor va trebui să își creeze o structură patronală sau să adapteze structura organizațiilor existente în domeniu pentru a îndeplini cerințele de recunoaștere ca patronat.

Alte prevederi ale contractului colectiv:

- Ajutor financiar pentru evenimente special (naștere/adopție copil, deces membru al familiei

- Zile de concediu anual: 21 de zile lucrătoare pentru 0 -5 ani vechime in aceeasi unitate , 22 zile la peste 5 ani vechime

- Zile libere pentru evenimente speciale: la naștere copil – 5 zile sau 15 zile pe bază de certificate carer atestă că a urmat cursuri de puericultură ; la căsătorie – 3 zile ; în cazul decesului unui membru al familiei – 3 zile

- Pauză de masă: angajatorul se obligă să asigure condiții pentru ca aceasta să poată fi luată efectiv pe parcursul programului de lucru, în condițiile stabilite la nivelul fiecărei instituții prin contractual colectiv de muncă

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
salarii
patronat
sindicat
contract colectiv de munca
salariu minim