O adoptare de către Parlament a proiectului de lege pentru eliminarea exceptării creditelor ipotecare contractate prin programul Prima Casă de la posibilitatea de stingere prin darea în plată a imobilelor astfel achiziționate vadetermina băncile să se îndrepte împotriva statului pentru executarea garanției de 50% prevăzute de program, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice, a transmis, la Profit Financial Forum, directorul general al BRD, Francois Bloch.
Conferința este transmisă în direct la Profit TV și poate fi văzută și AICI.
"Băncile se vor îndreapta împotriva statului pentru a executa garanția de 50%, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice, însă e neclar cum va acționa această garanție", a spus Bloch.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Profit.ro a anunțat, în primăvară, că Daniel Zamfir (ALDE) a inițiat un proiect de lege prin care vrea să elimine excepția privind creditele Prima Casă din Legea 77/2016 privind darea în plată. Proiectul este încă în prima Cameră – Senatul – și nu a intrat în dezbaterile comisiei de fond, cea de buget, finanțe și bănci.
Ulterior, inițiatorul a venit cu amendamente la proiect, prin care vrea să redefinească condițiile în care judecătorii vor evalua situația de impreviziune în care ajung debitorii. Astfel, se va considera că se aplică darea în plată automat în condițiile în care imobilul cu care este garantat un credit ipotecar s-a depreciat cu mai mult de jumătate față de momentul contractării împrumutului, în cazul în care valuta creditului s-a apreciat cu mai mult de 20% față de leu, dacă gradul de îndatorare a crescut față de momentul acordării creditului și debitorul a fost executat silit. Starea de impreviziune se va prezuma, fiind de datoria creditorului să dovedească în instanță faptul că nu sunt îndeplinite cererile de admisibilitate.
"Cel mai important lucru este predictibiliatea. De exemplu, când o familie merge în vacanță cu o mașină închiriată, așteptarea este ca ea să returnze mașina după vacanță. La fel e și în ceea ce privește creditele. Acest gen de inițiative legislative creează impredictibilitate și multe dificultăți tehnice", a arătat șeful BRD.
Potrivit acestuia, nivelul de neperformanță al portofoliului Prima Casă al BRD este marginal, de circa 0,4%.
"Cam 20 de familii pe an sunt nevoite să-și vândă apartamentele cumpărate prin credite Prima Casă. Asta nu înseamnă că nu este o mare problemă pentru cei care ajung în această situație. Însă avem mijloacele necesare pentru a rezolva aceste probleme în beneficiul clienților și fără darea în plată, inclusiv pe cele sociale. De exemplu, prin noua instituție de mediere între bănci și clienți (Centrul de Soluționare Alternativă Litigiilor în domeniul Bancar - CSALB) sau prin recentul cod de conduită bancară cu privire la relaționarea cu clienții, adoptat de toate băncile", a explicat Francois Bloch.