Proiect de Ordonanță: Prima Casă se modifică din 2017, locuințele noi vor fi favorizate

Proiect de Ordonanță: Prima Casă se modifică din 2017, locuințele noi vor fi favorizate
scris 6 dec 2016

Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență prin care vrea să împingă finanțările prin programul Prima Casă către locuințele noi sau consolidate.

Băncile vor primi garanții reduse la 40% din valoarea creditelor pentru finanțarea achizițiilor de locuințe mai vechi de 5 ani, în timp ce pentru locuințele construite sau consolidate în vederea riscului seismic în ultimii 5 ani – termen care curge de la data recepționării lucrărilor - garanția va fi menținută la 50%, potrivit proiectului de OUG, care implementează strategia Guvernului privind Prima Casă pentru anii 2017-2021.

“Prin stimularea achiziției de locuințe noi în cadrul Programului se urmărește interesul general de dinamizare a activității de construcții cu efecte antrenante în economie și asupra creării de noi locuri de muncă și de implementare a unor măsuri menite să prevină accentuarea dezechilibrelor existente între cererea și oferta de locuințe”, se arată în expunerea de motive a ministerului condus de Anca Dragu.

Băncile din România stau mai bine decât media europeană la aproape toți indicatorii CITEȘTE ȘI Băncile din România stau mai bine decât media europeană la aproape toți indicatorii

Solicitările în lucru la data intrării în vigoare a OUG – în 30 de zile de la adoptare – vor fi soluționate după forma curentă a legii, potrivit cărei garanția este de jumătate din valoarea creditului, indiferent de vechimea locuinței.

De la lansarea Programului în anul 2009, ca măsură anti-criză a guvernului Boc, până la finele lunii octombrie 2016, au fost acordate 201.080 garanții, în valoare totală de 17,24 miliarde lei, precizează Finanțele. Acest lucru înseamnă că băncile au acordat credite, cu avans de doar 5%, de circa 34 de miliarde de lei, peste jumătate din volumul total de credite pentru locuințe din sistemul bancar românesc.

Prima Casă a devenit principalul credit ipotecar în România, în defavoarea creditelor ipotecare clasice, unde avansul este mai ridicat, de la 15% în sus, și dobânzile au fost o vreme mai mari.

De la începutul anului 2016 până la finele lunii octombrie au fost acordate 30.044 garanții, în valoare totală de 2,8 miliarde lei.

Până în prezent, în cadrul programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 24 noiembrie au fost plătite 502, iar valoarea totală a garanțiilor plătite către bănci este de 41,7 milioane lei, arată MFP.

Un număr de 129 de cereri de executare, în valoare totală de 540.281 lei au fost respinse la plată. Din garanțiile executate, un număr de 13 garanții, în valoare totală de 1.028.670 lei, au fost repuse în vigoare, iar diferența până la 767 cereri de executare a garanțiilor înregistrate, este reprezentată de cereri retrase de la plată, garanțiile aferente fiind încă în vigoare.

MFP estimează la circa 300.000 numărul locuințelor necesare anual pentru necesitățile populației, care își modifică structura prin divorț, căsătorii, copii. Doar circa 50.000 din acest necesar e acoperit de construcția de locuințe noi în fiecare an.

Băncile vor primi garanții de 10 miliarde de lei în următorii cinci ani, care vor susține credite de 21-22 de miliarde de lei, în condițiile în care garanțiile se vor împărți egal între locuințele noi și cele vechi, potrivit calculelor MFP.  200.000 de noi locuințe și/sau locuințe consolidate vor fi cumpărate cu garanții de stat, estimează finanțele, cu o medie de aproximativ 40.000/an, la o valoare medie a locuinței de circa 60.000 euro.

Aceste garanții nu sunt incluse în datoria publică, ci sunt înregistrate extrabilanțier. Ele intră la deficit în momentul în care debitorul nu mai plătește ratele pe o perioadă mai lungă de 60 de zile, dată de la care băncile pot solicita Guvernului plata garanției. Un șoc care să afecteze debitorii ar crește deficitul public, în condițiile în care împrumutații Prima Casă au un grad de îndatorare mai ridicat decât cei cu credite standard - inclusiv cei împrumutați în bula speculativă din 2007-2008.

Statul român a ajuns deja cel mai mare garant de credite ipotecare din Europa ca pondere în piața creditului ipotecar.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
prima casa
oug prima casa
modificare prima casa