Proprietarul Băncii Românești: Refuzul BNR de a accepta tranzacția cu OTP nu afectează operațiunile din România. Analizăm alte opțiuni

Proprietarul Băncii Românești: Refuzul BNR de a accepta tranzacția cu OTP nu afectează operațiunile din România. Analizăm alte opțiuni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 mar 2018

Refuzul BNR de a autoriza tranzacția prin care OTP Bank România ar fi preluat pachetul majoritar de acțiuni la Banca Românească nu afectează operațiunile și afacerile băncii, au declarat reprezentanții National Bank of Greece (NBG).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Banca Românească se axează în continuare pe nevoile clienților, păstrând, totodată, nivelul de profitabilitate și o bază robustă a capitalului, pe fundalul unui sprijin puternic din partea NBG”, arată banca elenă, care deține 99,28% din titlurile Băncii Românești.

Tranzacția prin care OTP Bank România urma să preia Banca Românească de la NBG a fost respinsă, săptămâna trecută, de Banca Națională a României, decizie anunțată în premieră de Profit.ro. Este pentru prima dată când BNR se opune unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză. Tranzacția primise deja avizul Consiliului Concurenței.

OTP nu renunță la planul de extindere în România și ia în calcul alte achiziții după ce BNR i-a respins preluarea Băncii Românești CITEȘTE ȘI OTP nu renunță la planul de extindere în România și ia în calcul alte achiziții după ce BNR i-a respins preluarea Băncii Românești

NBG ia în calcul “diferite opțiuni strategice” legate de operațiunile din România, în linie cu planul de restructurare al grupului, mai arată reprezentanții băncii grecești.

Și OTP a declarat, anterior, că analizează alte achiziții pe piața românească după ce BNR a respins tranzacția cu NBG. În plus, managementul OTP a anunțat că analizează “toate aspectele legale ale scrisorii autorității de supraveghere”, termenul limită până la care respingerea tranzacției poate fi contestată fiind 29 martie 2018.

Decizia de respingere a tranzacției poate fi contestată de OTP doar într-o procedură cu Banca Națională, aducând în fața Consiliului de Administrație al BNR lămuriri sau noi elemente. Cum ar fi, spre exemplu, unele legate de capital.

NGB și OTP au așteptat o perioadă neobișnuit de îndelungată pentru obținerea avizului BNR și delegația băncii ungare venită de la Budapesta la București la începutul lunii martie nu a reușit să convingă banca centrală să dea unde verde tranzacției.

Achiziția ar fi crescut semnificativ cota de piață a OTP Bank în România, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus instituția de credit în jurul locului 8 în piață, față de locul 11 la finele lui 2016.

FMI recomandă evitarea inițiativelor legislative care lezează sistemul financiar, dar pentru IFN cere o reglementare mai strictă CITEȘTE ȘI FMI recomandă evitarea inițiativelor legislative care lezează sistemul financiar, dar pentru IFN cere o reglementare mai strictă

NBG și OTP Bank au semnat, în 27 iunie 2017, acordul definitiv pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni deținut de greci la Banca Românească la un preț convenit de 72 de milioane de euro, potrivit raportului aferent trimestrului trei publicat de NBG. La momentul anunțării tranzacției, NBG preciza că va încasa 650 de milioane de euro, sumă care includea și împrumuturile acordate subsidiarei din România.

Banca Românească avea datorii totale (depozite, linii de credit, un împrumut subordonat de 65 de milioane de euro) de 2,3 miliarde de lei către grupul NBG la finele lui 2016 (utlimele date disponibile), sume ce ar fi trebuit să fie plătite de cumpărătorul afacerii din România. Grecii au făcut un provizion de 95 de milioane de euro la nivelul grupului pentru că urmau să vândă afacerea din România sub valoarea contabilă.

NBG trebuie să caute acum alt cumpărător pentru afacerea din România, în condițiile în care grecii sunt obligați să se concentreze exclusiv în țara de origine, ca parte a angajamentelor asumate cu Comisia Europeană pentru bailout-urile succesive primite de la stat pe parcursul crizei economice și financiare elene.

viewscnt
Afla mai multe despre
nbg
national bank of greece
banca romaneasca
bnr
refuz
tranzactie
reactii