Rădulescu, BNR: Programul Prima Casă trebuie schimbat. Acum se dau credite și pentru case de vacanță, dar programul trebuie să aibă un caracter social

Rădulescu, BNR: Programul Prima Casă trebuie schimbat. Acum se dau credite și pentru case de vacanță, dar programul trebuie să aibă un caracter social
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2018

Programul Prima Casă a fost bine construit de la început, dar acum trebuie schimbat pentru că nu mai are integral un rol social, a declarat sâmbătă directorul Direcției de Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu, el precizând că prin acest program se dau în prezent credite inclusiv pentru case de vacanță sau pentru apartamente de 300.000 euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Eu, personal, găsesc că, în forma care este în momentul de față, el trebuie schimbat. El trebuie să se adreseze în mod special celor care au resurse mai puține și să nu fie pentru case de vacanță. Acum este și pentru case de vacanță bine-merci. Juniorul familiei ia creditul și cumpără o locuință la Mangalia, la Poiana Brașov. E voie! Nu există nicio interdicție. Așa cum, în momentul de față, sunt folosite de multe ori creditele pentru Prima casă pentru apartamente și alte locuințe mult mai scumpe, făcându-se numai un arbitraj de dobândă decât plafonul creditului”, a declarat directorul Direcției de Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu, la un seminar organizat la Sinaia, de Consiliul Concurenței și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), potrivit News.ro.

Astfel, creditul este dat pentru locuințe obișnuite de 70-80.000 de euro și sunt cumpărate apartamente de 300.000 euro, din care creditul pentru "Prima Casă" este de 60.000 de euro.

”Creditul Prima casă ar trebui să aibă, mai degrabă un caracter social, să-i ajute pe cei care nu se pot împrumuta în condițiile pieței și care vor să cumpere ceva mic. Trebuie spus totuși că Prima casă, așa cum este, s-a dovedit a fi extrem, extrem de bun ca produs de creditare. Rata de neperformanță la Prima casă este foarte, foarte scăzută. E cu mult mai scăzută decât la orice alt credit, undeva la zero virgulă ceva la sută, aproape că nu există neperformanță la Prima casă. Și e de mirare, pentru că el nu e folosit doar în scop social”, subliniază reprezentantul BNR.

Isărescu, despre limitarea gradului de îndatorare la credite: Suntem în faza finală CITEȘTE ȘI Isărescu, despre limitarea gradului de îndatorare la credite: Suntem în faza finală

BNR discută pe marginea acestui subiect de mai bine de un an cu Ministerul de Finanțe și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

”BNR nu se poate amesteca într-un program guvernamental”, a adăugat directorul din BNR.

Doar 25% din fondurile alocate pentru programul Prima Casă mai sunt disponibile, programul având un buget de 2 miliarde de lei.

În primele opt luni ale anului au fost acordate peste 16.000 de garanții.

Peste 220.000 de români au accesat un credit prin “Prima Casă” de la începutul programului. Anul acesta, Guvernul a redus cu 500.000 lei suma acordată pentru garantarea împrumuturilor, față de anul trecut. Banii alocați pentru acest an acoperă achiziția a 20.000 de locuințe, cu 5.000 mai puține decât în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
eugen radulescu
prima casa
credit
locuinte
credit imobiliar