Rectificarea bugetară, promulgată: Deficitul poate ajunge la aproape 6,8% din PIB

Rectificarea bugetară, promulgată: Deficitul poate ajunge la aproape 6,8% din PIB
scris 8 iul 2020

Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, va fi în acest an de - 6,79%, față de -6,7% cât prevăzuse Guvernul la rectificarea bugetului, adoptată la finele lunii aprilie.

Limita deficitului bugetar a fost amendată luna trecută în acest sens de către Parlament, iar astăzi președintele Iohannis a promulgat legea prin care Legislativul a adoptat cu o serie de amendamente ordonanța de urgență a Guvernului privind rectificarea.

Profit.ro Financial Forum - Vizental, ROCA Investments: Băncile lucrează 90% din timp pentru IMM Invest, care nu dă rezultate, iar pentru finanțările clasice nu mai au resurse de muncă. Luăm în calcul, la fiecare investiție, finanțări pe bursă CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Vizental, ROCA Investments: Băncile lucrează 90% din timp pentru IMM Invest, care nu dă rezultate, iar pentru finanțările clasice nu mai au resurse de muncă. Luăm în calcul, la fiecare investiție, finanțări pe bursă

Astfel, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat va fi de -59,4 miliarde lei, față -58,5 miliarde lei cât fusese stabilit la rectificare.

Totodată, plafonul nominal al soldului bugetului general consolidat va fi de -73,4 miliarde lei, față de -72,5 miliarde lei cât a fost stabilit la rectificare, iar plafonul nominal al soldului bugetului de stat va fi de -75,2 miliarde lei, față de 74,3 miliarde lei cât fusese stabilit la rectificare. 

Aleșii au stabilit, totodată, că plafonul nominal al cheltuielilor totale pentru bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale va fi de 78,9 miliarde lei.

Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Am împrumutat 3,3 miliarde de dolari la 10 și 30 de ani. Acest succes pe piața financiară, precum și cel din urmă cu o lună și ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Am împrumutat 3,3 miliarde de dolari la 10 și 30 de ani. Acest succes pe piața financiară, precum și cel din urmă cu o lună și ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie

Plafonul a fost modificat ca urmare a faptului că aleșii au stabilit că se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930 milioane lei, astfel:

a) 373,6 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap;

b) 43 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap și a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului București;

c) 513,3 milioane lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor și sectoarelor municipiului București.

Potrivit comisiei de buget, 850 miloane lei vor fi alocate consiliilor județene în funcție de numărul de locuitori, iar 80 milioane lei sunt alocați pentru București, din care 40 milioane lei reprezintă sume pentru echilibrare bugetară.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
buget
rectificare
parlament
guvern