Scandal cu terenuri din România - Investitori estonieni au depus plângere penală împotriva băncii suedeze Swedbank

Scandal cu terenuri din România - Investitori estonieni au depus plângere penală împotriva băncii suedeze Swedbank
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 apr 2020
Un grup de investitori estonieni, clienți ai Swedbank, care au pierdut bani într-o emisiune de obligațiuni destinată cumpărării de terenuri în România au depus o plângere penală împotriva băncii suedeze, pe care o acuză de fraudă și abuz de încredere. 

În 2007, Swedbank a participat la șase emisiuni de obligațiuni destinate cumpărării de terenuri în România. Peste 53% din oferta de atunci a fost subscrisă, obligațiunile fiind ulterior transmise clienților băncii. Suma încasată s-a ridicat la 8.467.000 de euro, provenind de la aproape 200 de investitori. Banii au mers, în mare parte, către achiziționarea a circa 46,3 hectare de teren agricol în România pentru suma totală 7.712.000 de euro, reprezentând un preț mediu pe hectar aproape de 167.000 de euro. La acea vreme, un hectar de teren agricol din România costa, în medie, doar 1.000 de euro.

Diferența de 755.000 de euro reprezintă taxe și comisioane percepute de bancă pentru intermedierea tranzacției.

La 17 octombrie 2011, Swedbank deținea 100% din companiile implicate în organizarea emisiunii de obligațiuni, fără să ca informațiile adecvate să fie incluse în rapoarte anuale, susțin investitorii, în presa estonă.

Cazul a fost prezentat, pentru prima dată, de presa estonă în 2015.

Starea de urgență a adus în online mulți cititori noi, dar creșterile din online nu acoperă scăderile din offline pentru piața de carte. Titluri ca \ CITEȘTE ȘI Starea de urgență a adus în online mulți cititori noi, dar creșterile din online nu acoperă scăderile din offline pentru piața de carte. Titluri ca "Dragostea în vremea holerei" sau "Ciuma", salt spectaculos în contextul pandemiei

Potrivit reclamanților, Swedbank refuză să-și facă publice metodele de analiză utilizate pentru deciziile de investiții și continuă să susțină că a făcut totul bine: terenurile din România au fost cumpărate la prețul pieței, iar emisiunea de obligațiuni a fost gestionată în conformitate cu cerințele. Anterior, banca a spus că nu poate prezenta nicio documentație relevantă, deoarece nu mai există.

"Swedbank, în calitate de expert, trebuie să fi fost conștientă de la început că vânzarea de terenuri agricole cu valoare scăzută la un preț apropiat de prețul de achiziție nu este posibilă. Banca trebuia în primul rând să fie sinceră cu clienții în loc să pretindă că lucrurile se vor îmbunătăți prin extinderea repetată a scadențelor”, a declarat avocata Maria Magi-Rohtmets.

Suedia, SUA și Estonia au lansat investigații împotriva Swedbank pentru spălare de bani. În perioada 2007-2015, între Swedbank și Danske Bank ar fi avut loc tranzacții suspecte de miliarde de dolari, existând o legătură între banca suedeză și scandalul de spălare de bani în valorea de 230 de miliarde de dolari în care este implicată Danske Bank. Banca suedeză este acuzată inclusiv de încălcarea legislației privind informațiile privilegiate.

Pe 19 martie, Swedbank a fost amendată, de autoritățile din Suedia, cu 4 miliarde de coroane suedeze (360 de milioane de euro) pentru deficiențe legate de prevenirea spălării de bani.

Din cauza scandalului legat de spălarea de bani, cea mai veche bancă din Suedia și-a pierdut directorul general, președintele și o treime din capitalizarea bursieră.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Afla mai multe despre
swedbank
swedbank romania
terenuri romania
spalare de bani
frauda
obligatiuni
investitori inselati