Șeful Raiffeisen Bank International: Trebuie să reevaluăm operațiunile din România

Șeful Raiffeisen Bank International: Trebuie să reevaluăm operațiunile din România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 mar 2019

Raiffeisen Bank International (RBI) își va reevalua operațiunile din România, a anunțat șeful grupului bancar austriac, Johann Strobl, în condițiile în care Guvernul de la București a introdus taxa pe activele bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Va trebui să reevaluăm România”, spune Strobl.

La finele anului trecut, activele grupului austriac în România se ridicau la aproximativ 8,97 miliarde de euro, echivalentul a circa 6% din activele totale.

Francois Bloch, BRD: Sunt convins că taxa bancară va fi schimbată, este nesustenabilă. Impactul asupra BRD ar fi de 600 de milioane de lei, dar banca rămâne profitabilă CITEȘTE ȘI Francois Bloch, BRD: Sunt convins că taxa bancară va fi schimbată, este nesustenabilă. Impactul asupra BRD ar fi de 600 de milioane de lei, dar banca rămâne profitabilă

“În România, o taxă nou introdusă este așteptată să aibă un impact negativ asupra împrumuturilor noi și a profitabilității sectorului bancar”, notează și Raiffeisen în raportul financiar anual.

Potrivit băncii austriece, impactul noii taxe inntroduse prin OUG 114/2018 nu poate fi calculat “la acest moment”, având în vedere discuțiile stârnite în spațiul public despre potențialul efect negativ al măsurii asupra economiei României.

“Nu este exclus ca proiectul prezentat la finele lui 2018 să fie revizuit, iar povara asupra sectorului bancar să fie atenuată”, se arată în raport.

Profit.ro a arătat recent că Banca Națională a României estimează un impact foarte dur asupra sistemului bancar dacă taxa introdusă prin OUG 114/2018 este aplicată în varianta curentă. 85% dintre băncile din sistem intră pe pierdere, iar 14 ar avea nevoie de capital suplimentar, după o reducere a solvabilității sub nivelul reglementat. Ar scădea și creditarea cu câteva miliarde de lei, și creșterea economică, iar ratingul suveran cel mai probabil ar fi scăzut, potrivit unui studiu de impact realizat de BNR.

Guvernul PSD/ALDE a introdus, la finele anului trecut, prin OUG 114/2018, o serie de taxe sectoriale, printre care și o taxă pe activele financiare ale băncilor, stabilită progresiv în funcție de nivelul ratelor medii interbancare (ROBOR) la 3 și 6 luni. Taxa este aplicată de la orice depășire a ROBOR peste nivelul de 2%, și, în condițiile actuale, nivelul birului ar fi de 0,3% pe trimestru, adică 1,2% anual.

În scenariul de bază al BNR, impactul taxei ar fi de 5,4 miliarde de lei asupra sectorului bancar, ceea ce ar aduce o pierdere netă de 1,2 miliarde de lei pe an în 2019 și 2020. Din cele 34 de bănci din sistem, 29 ar fi pe pierdere în 2019 și 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
rbi
taxa active bancare
reevaluare operatiuni
ordonanta 114
oug 114