Sergiu Manea, BCR: Pentru ca Prima Casă să intre în darea în plată trebuie modificată toată legislația și reformat Fondul de garantare

Sergiu Manea, BCR: Pentru ca Prima Casă să intre în darea în plată trebuie modificată toată legislația și reformat Fondul de garantare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 mar 2016

Băncile solicită ca legea dării în plată să excludă programul Prima Casă, pentru că altfel băncile nu vor mai putea acorda credite cu garanția statului. Pe de altă parte, dacă și debitorii Prima Casă vor fi incluși în darea în plată, atunci trebuie modificată toată legislația și trebuie reformat Fondul de garantare, spune Sergiu Manea, directorul executiv al Bănci Comerciale Române.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“În opinia și analiza mea, îmi asum în totalitate, e nevoie de o modificare a tuturor actelor. Legislație primară și secundară. Trebuie eliminat pragul de timp și modificate toate hotărârile de guvern care mențin Prima Casă. De asemenea, este nevoie și de reforma FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM)”, a declarant Manea, într-o conferință de presă susținută pentru prima dată împreună de conducerile Asociației Române a Băncilor (ARB) și a Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Asta înseamnă și o modificarea a legii dării în plată și a legii Prima Casă, explică Manea.

Legislația Prima Casă permite băncilor să încaseze garanția de stat de 50% din soldul creditului doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții de formă, printre care și cea ca creditul să fie restant mai mult de 60 de zile.

Astfel, în ipoteza în care legea dării în plată nu va face nici o mențiune la Prima Casă sau dacă legislația Prima Casă nu este schimbată, atunci băncile vor putea lua banii de la stat doar dacă debitorul a intrat în default, dar nu și dacă acesta pune cheile pe tejghea înainte să facă restanțe.

Profit.ro a scris, pe baza analizei legislației, că fie Parlamentul, printr-o mențiune expresă în legea dării în plată, fie guvernul, prin modificarea legislației secundare, pot face Prima Casă compatibilă cu darea în plată.

Începând cu 2009, de când guvernul Boc a introdus Prima Casă, băncile au acordat aproape 160.000 de credite cu garanții guvernamentale, care au ajuns să acopere peste jumătate din stocul de credite pentru locuințe, de 52 de miliarde de lei.

“Prima Casă e foarte atractivă și nu trebuie lăsată deoparte”, spune Radu Ghețea, președintele comitetului director al CEC Bank.

Până acum, băncile au beneficiat de o marjă netă de 2,5% (redusă la 2% pentru creditele acordate începând cu 2016) și un cost al riscului foarte redus, iar clienții au plătit un avans de doar 5%, față de un avans de 15-20% la nivelul pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata
prima casa