Sistemul primelor de stat pentru locuințe, deblocat după doi ani: Banii vor trebui folosiți doar în scop locativ și justificați. Cerințe noi și pentru băncile de locuințe

Sistemul primelor de stat pentru locuințe, deblocat după doi ani: Banii vor trebui folosiți doar în scop locativ și justificați. Cerințe noi și pentru băncile de locuințe
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 14 iun 2018

Beneficiarii primei de stat pentru economii făcute la băncile pentru locuințe vor fi doar cei care au economisit cel puțin 5 ani sau cei care contractează un credit imobiliar, cu condiția să justifice utilizarea primei în scop locativ, altfel prima este restituită statului. Legislația privind băncile pentru locuințe va fi în acest fel funcțională din nou, după ce Curtea de Conturi a blocat aplicarea acesteia, arătând că prima de stat nu se cuvine tuturor celor care au economist cel puțin 5 ani, ci exclusiv celor care și contractează un credit imobiliar. Băncile de locuințe vor avea la rândul lor o serie de noi obligații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat un proiect de lege cu aceste prevederi, documentul urmând a fi transmis șefului statului pentru promulgare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: România a introdus în 2004 cunoscutul sistem ”bauspar”, de economisire în vederea obțineriii unui credit locativ. Astfel, celor dispuși să economisească cel puțin 5 ani la o bancă pentru locuințe, de unde pot lua și un credit pentru renovare sau achiziție de locuință cu costuri mai mici, statul le suplimentează anual câștigul din dobândă cu o primă de 25% din suma depusă în acel an, dar nu mai mult de 250 de euro de persoană. Câștigul maxim, de 25%, este obținut depunând 1.000 de euro în fiecare an, iar pentru sume mai mari este avantajos dacă sunt deschise conturi pe numele altor membri din familie, astfel încât fiecare să primească cei maximum 250 de euro de la stat.

Mai este important de știut: De circa doi ani, acest sistem este blocat în urma unui raport al Curții de Conturi, care a conferit legii o interpretare proprie, considerând că prima de stat se cuvine doar celor care contractează și un credit după ce economisesc, excluzând dintre beneficiari copiii și bătrânii și cerând băncilor de locuințe să restituie primele de stat plătite până atunci.

Solvabilitatea băncilor din România ar scădea puternic, în unele situații sub pragul minim, în cazul unei crize precum cea din 2008-2009, arată testele de stres ale FMI CITEȘTE ȘI Solvabilitatea băncilor din România ar scădea puternic, în unele situații sub pragul minim, în cazul unei crize precum cea din 2008-2009, arată testele de stres ale FMI

Până la finalizarea proceselor în instanță, Senatul a adoptat, la finele anului trecut, un proiect legislativ care urmărea clarificarea legislației și introducea prime diferențiate.

Astfel, prima de stat rămânea limitată, anual, la 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro, doar pentru clienții care optează și pentru contractarea unui credit pentru domeniul locativ, sau a unui credit anticipat ori intermediar. Clienții care aleg doar să economisească în acest sistem, retragându-și banii după perioada minimă obligatorie de 5 ani, ar fi putut obține o primă redusă cu 5 puncte procentuale, de doar 20% din suma economisită în fiecare an, dar nu mai mult de 200 de euro.

În forma Senatului, legea preciza expres că obținerea primei de stat nu este condiționată de contractarea unui credit și că beneficiar poate fi orice cetățean al României, indiferent de vârstă.

Pe de altă parte, proiectelor prevedea că folosirea sumelor subvenționate de stat în scop locativ trebui demonstrată cu facturi, băncile având obligația să ceară clienților aceste dovezi chiar și în cazul celor care retrag banii după cinci ani, fără a solicita un credit.

ING Bank renunță la clienții case de amanet, case de schimb valutar, gambling și video chat. Conturile existente, închise până la finele anului CITEȘTE ȘI ING Bank renunță la clienții case de amanet, case de schimb valutar, gambling și video chat. Conturile existente, închise până la finele anului

Fostul Guvern Tudose a transmis Camerei Deputaților, care va decide asupra proiectului, o serie de amendamente pentru clarificarea legii, dar deputații din comisia de specialitate, deși au acceptat aproape toate amendamentele transmise, l-au respins tocmai pe cel care a generat reacția Curții de Conturi.

Astfel, Guvernul a solicitat anularea primelor diferențiate stabilite de stat, dar menținerea prevederii că pentru a beneficia de primă după cei cinci ani de economisire, beneficiarii trebuie să justifice folosirea primei. Mai mult, Executivul a cerut ca justificarea să se realizeze la 6 luni după încasarea sumelor economisite prin documente prezentate băncii, din care să reiasă folosirea sumelor și primei de stat în scop locativ.

Chiar reprezentanții majorității parlamentare PSD-ALDE au fost cei care au votat în comisie respingerea acestui amendament, în timp ce unii reprezentanți ai opoziției au votat în sprijinul propunerii Guvernului. Astfel, conform decizie de anul trecut a deputaților din comisia de buget, beneficiarii primelor de stat la contractele de economisire-creditare cu o durată de minimum 5 ani nu erau nevoiți să justifice utilizarea sumelor economisite în scop locativ.

Opoziția a argumentat că valoarea creditelor acordate în 11 ani de funcționare a sistemului ar fi mai mică decât primele încasate, deși băncile au susținut că valoarea creditării este mult mai mare.

România, în prag de a fi trimisă în judecată de Comisia Europeană în legătură cu accesul la informații privind combaterea spălării banilor CITEȘTE ȘI România, în prag de a fi trimisă în judecată de Comisia Europeană în legătură cu accesul la informații privind combaterea spălării banilor

Ajuns în dezbatere în plenul Camerei Deputaților la finele anului trecut, proiectul a fost adoptat miercuri și de deputați, care au preluat toate amendamentele Guvernului, retransmise în aceeași formă de Cabinetul Dăncilă. 

Prin urmare, textul de lege menține acum prevederea că ”pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durat[ de minimum 5 ani”, dar este eliminată mențiunea introdusă de senatori, respectiv ”fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite”.

Ca și până acum, este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu fi fost efectuate restituiri totale sau parțiale din sumele economisite.

La propunerea Guvernului, deputații au renunțat la a mai stabili prime diferențiate, respectiv cea de 20% pentru cei care retrag banii mai devreme de 5 ani.

”Nu se susține acordarea diferențiată a primei de stat și considerăm măsura ca fiind discriminatorie. De altfel, în forma aprobata de Senat la art. 290 alin. (2) s-a stabilit în mod expres că “clientul are dreptul, dar nu și obligația de a contracta un credit”. Drept urmare propunem ca, cuantumul primei de stat să rămână nemodificat pentru toți clienții, iar amendamentele în acest sens de la art. 312 alin. (2) - (8) din forma adoptată de Senat se resping”, arată deputații.

În forma adoptată de Senat, de prima de stat beneficiau și clienții care economiseau mai puțin de 5 ani, dar ei trebuia să justifice utilizarea primei de stat în scop locativ, inclusiv pentru lucrări de modernizare a locuinței. 

ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat prevederile Directivei europene prin care firmele nu vor mai avea dreptul să emită acțiuni la purtător CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat prevederile Directivei europene prin care firmele nu vor mai avea dreptul să emită acțiuni la purtător

Comform noilor modificări aduse de către deputați, prima de stat va putea fi alocată mai devreme exclusiv clienților care solicită acordarea unui credit în domeniul locativ, cu finanțare anticipată sau intermediară, înainte de împlinirea celor 5 ani de economisire.

O altă modificare adusă legii este aceea că la calculul primei de stat se iau in considerare toate depunerile efectuate de client cu excepția celor destinate acoperirii costurilor legate de deschiderea, administrarea și încetarea contractului de economisire-creditare.

”Scopul acordării primei de stat este desfășurarea deactivități în domeniul locativ, iar includerea comisioanelor bancare la calculul primelor de stat excede acestuia, fiind un beneficiu necuvenit, drept pentru care propunem dispoziții exprese prin care comisioanele sunt excluse de la calculul primei”, arată aleșii.

Pentru a beneficia de prima de stat, anterior solicităriii acesteia, beneficiarii vor trebui să își dea acordul pentru prelucrarea datelor personale decătre reprezentanții autorizați ai băncii și ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, în scopul verificărilor necesare pentru stabilirea dreptului la prima de stat și a cuantumului acesteia. 

Totodată, în scopul soluționării situației constatate de Curtea de Conturi și la propunerea Guvernului, deputații din comisie au stabilit că, pentru a beneficia de prima de stat, după expirarea termenului de 5 ani, ”clienților li se pune la dispoziție soldul economisit, la solicitarea acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat, aceștia au obligația ca, în termen de maximum 6 luni de la încasarea soldului economisit, să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ, a unei sume cel puțin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia”.

În cazul în care o sumă cel puțin echivalentă cu cuantumul primei de stat și a dobânzii aferente acesteia nu este dovedită de clienți, în termenul stabilit, că a fost folosită în scop locativ, aceasta nu va fi pusă la dispoziţie clientului şi se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, din fondurile căruia sunt asigurate acum primele.

Deputații au aprobat acum și un alt amendament propus de Guvern, respectiv că Ministerul Dezvoltării va suspenda acordarea primei de stat pentru un client în cazul căruia Ministerul Finanțelor sau Curtea de Conturi efectuează verificări cu privire la legalitatea acordării primei de stat, la sesizarea unei persoane fizice sau juridice.

DOCUMENT Guvernul anunță cum vrea să păstreze tinerii în țară și să reangajeze adulții șomeri: credite garantate pentru școlarizare, dar și la servicii medicale, locuințe și chiar abonamente la teatru sau piscină CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul anunță cum vrea să păstreze tinerii în țară și să reangajeze adulții șomeri: credite garantate pentru școlarizare, dar și la servicii medicale, locuințe și chiar abonamente la teatru sau piscină

Proiectul modificat introduce și noi obligații pentru băncile de locuințe, care vor trebui să verifice eligibilitatea clienților și a documentelor justificative pe care clienții le prezintă pentru a face dovada utilizării primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia în scop locativ.  

Anual, până la data de 31 ianuarie, băncile de locuințe vor solicita Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice sumele aferente primei de stat, dar cu condiția prezentării unui raport de analiză a eficienței sistemului pe anul precedent, care să includă: a) numărul de credite contractate încondițiile stabilite anterior încontractul de economisire–creditare, precum și cuantumulacestora; b) numărul de unități locativepentru care s-au realizat lucrări de reabilitare, modernizare și suprafața aferentă; c) numărul de unități locative achiziționate cu credite contractate în condițiile stabilite anterior încontractul de economisire-creditare; d) numărul de unități locative pentru care sumele din contractele de economisire-creditare au reprezentat avans pentru achiziția acestora.

Totodată, până la data de 15 mai a fiecărui an calendaristic, băncile de locuințe transmit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice prognoze privind cuantumul primelor de stat pentru anul în curs și următorii 3 ani, însoţite de raportul auditorului independent.

Deputații au stabilit în lege, de asemenea, că noile prevederi nu se aplică contractelor de economisire-creditare aflate în derulare, care rămân guvernate de dispoziţiile normative în vigoare la momentul încheierii acestora.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
bauspar
prima
stat
justifica
documente
cotizare
proiect
lege
parlament
curte
conturi