Susținerea leului costă. Rezervele valutare BNR au scăzut cu 1,09 miliarde euro în noiembrie, după o scădere de jumătate de miliard în octombrie

Susținerea leului costă. Rezervele valutare BNR au scăzut cu 1,09 miliarde euro în noiembrie, după o scădere de jumătate de miliard în octombrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2019

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, luni, că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 30 noiembrie, de 33,817 miliarde euro, cu 1,09 miliarde euro mai mici decât în 31 octombrie. Reducerea urmează după o diminuare cu 503 milioane de euro și în luna precedentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Scăderea a avut loc în contextul în care, în noiembrie, BNR a anunțat, de 4 ori consecutiv, noi niveluri record pentru euro. Cel mai mare nivel anunțat de BNR a fost 4.7808 lei, în data de 21 noiembrie.

Totodată, miercuri 27 noiembrie, euro a crescut pe piața interbancară și a depășit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Băncile comerciale vindeau euro, atunci, și cu 4,9 lei.

”La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 33.817 milioane euro, față de 34.908 milioane euro la 31 octombrie 2019”; a anunțat BNR, luni.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la cel mai mare nivel din ultima lună CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la cel mai mare nivel din ultima lună

În cursul lunii au avut loc intrări de 1,891 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Totodată, au fost ieșiri de 2,982 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor Publice, în sumă de 1,573 miliarde euro) și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 4,411 miliarde euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38,228 miliarde euro, față de 39,400 miliarde euro la 31 octombrie 2019.

Plățile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezervele valutare
leu
euro
bnr