ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit să împrumute de pe piețele externe. Vinde eurobonduri pe 5 și 10 ani

ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit să împrumute de pe piețele externe. Vinde eurobonduri pe 5 și 10 ani
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 mai 2020

Guvernul a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele externe cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Statul s-a împrumutat cel mai recent de pe piața externă în ianuarie, când a împrumutat 3 miliarde de euro. România are un rating recomandat pentru investiții din partea celor trei mari agenții, S&P, Fitch și Moody's, dar toate au în prezent o perspectivă negativă pentru calificativul suveran al României. Recent, Fitch și Moody's au revizuit în aprilie de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României, însă, foarte important, S&P, care a înrăutățit perspectiva la negativă în decembrie, ar urma să comunice o decizie la început de iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE 17.07 Cererea totală a ajuns la 13 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro pentru emisiunea pe 5 ani și 8 miliarde de euro pentru cea pe 10 ani. Așteptările sunt ca Guvernul să împrumute 3 miliarde de euro.

UPDATE 15.06 Cererea totală din partea investitorilor se situează la circa 8 miliarde de euro, în parte mai mare concentrată pe maturitatea de 10 ani.

O taiere a ratingului României în categoria junk, nerecomandată investitorilor, ar îngreuna împrumuturile statului de pe piețele externe de obligațiuni într-o perioadă în care Guvernul are nevoie mare de bani, pentru a face față cheltuielilor mari și veniturilor mai reduse, determinate de impactul economic al măsurilor pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

Dobânzile orientative la care au deschis subscrierea sunt foarte ridicate, cu mult peste cele la care statul s-a împrumutat în ianuarie pe maturități mai mari, de 12 și 30 de ani, dar și situația financiară a Guvernului este mult mai gravă, iar investitorii știu asta. În acest context, emisiunea de eurobonduri ar putea fi considerată un succes dacă statul reușește să împrumute o sumă suficient de mare, la dobânzi cât de cât acceptabile.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Susține-i pe cei din linia întâi cu un simplu SMS CITEȘTE ȘI Susține-i pe cei din linia întâi cu un simplu SMS

Emisiunea cu scadență în februarie 2026 are o dobândă strabilită la MS+355 puncte de bază, iar cea cu scadență în mai 2030 a fost cotată orientativ la MS+455 puncte de bază, conform Bloomberg. Aranjorii emisiunii sunt BNP Paribas, Erste, ING, JP Morgan, RBI și UniCredit.

Suma pe care o va împrumuta statul și dobânda finală vor fi stabilite înspre finalul zilei, în funcție de cererea din partea investitorilor și de cât vrea Guvernul să împrumute.

În comparație, când statul s-a împrumutat în ianuarie, a obținut costuri mai reduse. Pentru emisiunea pe 12 ani, din ianuarie, costul finanțării a fost stabilit la MS+180 de puncte de bază, iar pentru 30 de ani la MS+285 puncte de bază.

Astfel, deși până la finalul zilei, când se stabilesc condițiile de împrumut, ar putea să mai scadă, costul pentru împrumut pe 5 ani arată acum mai ridicat față de cel pe 30 de ani din ianuarie.

Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă clienților o multitudine de modalități de plată și canale de comunicare CITEȘTE ȘI Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă clienților o multitudine de modalități de plată și canale de comunicare

Suma totală pe care Guvernul intenționa să o împrumute de pe piețele externe anul acesta a fost stabilită la 6 miliarde de euro, din care statul a atras deja 3 miliarde de euro în ianaurie, însă plafonul orientativ de 6 miliarde de euro a fost stabilit înainte de cea mai recentă rectificare bugetară, în urma căreia deficitul bugetar și necesarul de împrumut pentru finanțarea acestuia a urcat puternic, de la de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a împrumutat în ianuarie 3 miliarde de euro de pe piața externă, prin vânzarea către investitorii străini de eurobonduri cu maturități de 12 ani și 30 de ani. Suma atrasă, de 3 miliarde de euro, este egală cu recordul stabilit pentru o singură ieșire pe extern în martie anul trecut, când statul a luat tot 3 miliarde de euro. Cele două eurobonduri sunt emisiuni noi.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri