Ultima zi în care debitorii mai pot cere suspendarea ratelor în baza OUG 37/2020

Ultima zi în care debitorii mai pot cere suspendarea ratelor în baza OUG 37/2020
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 mai 2020

Astăzi, 14 mai, este ultima zi în care debitorii mai pot depune cererile de suspendare a ratelor în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului 37 din 2020, care oferă posibilitatea amânării plăților până la finele anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Solicitarea de amânare a ratelor trebuie să primească un răspuns în termen de două săptămâni de la bancă sau instituția financiară nebancară.

Clienții beneficiază de o amânare a ratelor, dobânzilor și comisioanelor pe o perioadă ce se poate întinde până la finele acestui an. După expirarea perioadei de grație vor plăti principalul restant precum și dobânzile amânate, ceea ce va crește cuantumul plăților lunare. În cazul creditelor de consum și a celor pentru firme vor fi plătite și dobânzi la dobânzile ce vor fi incluse în principalul de plată. Pentru împrumuturile imobiliare acordate consumatorilor dobânzile amânate vor fi rambursate separat pe o perioadă de până la 60 de luni.

ULTIMA ORĂ BERD a revizuit în scădere abruptă previziunile pentru economia românească CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BERD a revizuit în scădere abruptă previziunile pentru economia românească

Debitorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a se încadra în criteriile OUG 37, printre care cele mai importante sunt ca împrumuturile să nu fi fost restante înainte de 16 martie și ca veniturile să le fi fost afectate astfel încât să nu mai ajungă pentru rambursarea ratelor ca urmare a pandemiei COVID 19 și a efectelor sale – șomaj, reducerea salariilor, carantină forțată, boală.

Firmele sunt eligibile pentru suspendarea ratelor dacă au întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice sau au înregistrat o scădere a veniturilor cu un sfert în martie sau aprilie față de media din ianuarie-februarie. Ambele situații trebuie dovedite prin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei.

Debitorii care au apelat la ofertele cu care băncile au venit în ajutor până la intrarea în vigoare a OUG 37 trebuie să notifice banca în baza ordonanței pentru a benefica de prevederile sale, inclusiv de perioada extinsă de amânare.

Băncile au primit aproximativ 270.000 de solicitări de la clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea ratelor până în 26 aprilie.

Termenul ar putea fi prelungit prin legea de adoptare

Parlamentul, prin majoritatea coagulată de PSD, a modificat OUG 37/2020 și a extins prevederile favorabile debitorilor, însă legea de adoptare a fost contestată de PNL la Curtea Constituțională.

În forma amendată, debitorii ar putea cere oricând până la finele anului suspendarea ratelor. De asemenea, dobânzile amânate nu ar mai fi datorate de către debitori și nu mai există niciun criteriu de calificare din perspectiva veniturilor pentru persoanele fizice.

CCR urmează să discute sesizarea de neconstituționalitate la finele lunii februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci