VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul - Dragoș Mirică, OTP Bank: Ne așteptăm la o creștere de 10% a creditelor corporate în 2021. Orice nou moratoriu trebuie țintit

VIDEO  Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul - Dragoș Mirică, OTP Bank: Ne așteptăm la o creștere de 10% a creditelor corporate în 2021. Orice nou moratoriu trebuie țintit
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 nov 2020

OTP Bank România așteaptă o creștere de 10% a portofoliului de credite corporate în 2021, după un avans de 7% în acest an, “un optimism realist”, spune Dragoș Mirică, director general adjunct al băncii, responsabil cu aria corporate. Noul moratoriu la plata ratelor de care se discută la nivel guvernamental ar trebui să se adreseze sectoarelor cele mai afectate de pandemie, pentru a reduce presiunea pe bilanțurile băncilor, arată Mirică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Estimăm că în 2021 nivelul PIB va reveni la cel din 2019, sperăm să îl și depășească. Ne păstrăm optimismul, dar trebuie să fie un optimism realist. Unele industrii vor continua să fie afectate, în timp ce altele vor recupera scăderile din 2020”, spune Mirică la emisiunea Profit Live de la Profit TV, transmisă de luni până joi de la ora 18.00 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Directorul OTP spune că banca s-a axat în acest an pe personalizarea ofertelor în ceea ce privește creditarea, a înregistrat o creștere de 7% a soldului de credite în acest an și așteaptă un avans de 10% anul viitor, ceea ce este în linie cu ținta stabilită de dinainte de criză de grupul ungar de dublare a cotei de piață în România până în 2023.

INFOGRAFICE O nouă adâncire a deficitului de lichiditate în octombrie. BNR oprește achizițiile de titluri de stat pentru a doua lună CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE O nouă adâncire a deficitului de lichiditate în octombrie. BNR oprește achizițiile de titluri de stat pentru a doua lună

“Avem o abordare sectorială, este evident, dar trebuie în același timp să avem o abordare prudentă, să fie foarte atenți la riscurile care au apărut ca urmare a pandemiei și nu numai – există riscuri intrinsece în economia românească și în administrarea riscurilor din perspectiva băncilor – și automat trebuie să fim foarte atenți”, spune Mirică.

Banca este foarte activă în programul IMM Invest și interesată de asistarea clienților în programul de garantare inițiat de Guvernul României și derulat prin Eximbank, spune oficialul OTP.

“Este o inițiativă foarte bună din partea Guvernului. Avem clienți din foarte multe sectoare care au aplicat pentru IMM Invest, atât din agricultură, cât și companii din distribuție, construcții”, spune Mirică.

Sectoarele economice care au înregistrat creșteri în acest an sunt retailul, farma și serviciile medicale, iar banca a finanțat afaceri din agricultură, construcții, distribuție, dar și manufactură și imobiliare.

“Au fost și câștigători ai acestei situații. Au fost companii din segmentul de agribusiness care au venit cu planuri de afaceri, cu studii de fezabilitate convingătoare. Bineînțeles, le-am analizat de la caz la caz și acolo unde am considerat că este un proiect care poate funcționa am finanțat respectivele proiecte”, spune Mirică și adaugă că OTP a ajuns la un portofoliu de 100 de milioane de euro în agricultură.

Pe de altă parte, sectoare legate de hoteluri, restaurante, catering, turism, evenimente și transporturi au fost afectate foarte mult de pandemie, mai ales în condițiile măsurilor de restricție a mobilității din primăvară, arată directorul OTP.

“Avem o abordare prudentă față de aceste sectoare, dar trăim cu convingerea că, din 2021, odată cu lansarea vaccinului - deja anunțată, și probabil și de altele care vor urma -, va avea loc o revenire către o nouă normalitate”, spune Mirică.

La nivelul Guvernului se discută de un nou moratoriu începând cu 1 ianuarie, dată la care expiră cel instituit în aprilie, dar băncile au venit și ele cu măsurile lor. 28.000 de firme sau 28% din totalul celor cu credite și-au amânat ratele până la jumătatea anului, în timp ce ponderea în rândul populației a fost de 28% sau de 334.000 de persoane.

Din toamnă Executivul a venit cu noi măsuri de restricție pe fondul pandemiei, inclusiv cu închiderea restaurantelor la interior.

“Este foarte important ca acest nou moratoriu să fie customizat și să aibă în vedere efectiv nevoile clienților. Pe de o parte sunt nevoile clienților, iar pe de alta este perspectiva băncilor. O amânare la plată a respectivelor rate, atât de principal cât și de dobândă, are efect direct în profitabilitatea băncilor. De aceea cred că în 2021 aceste reeșalonări vor avea un impact direct în contul de profit și pierdere. Bineînțeles, trebuie să susținem economia, atât la nivelul Guvernului, cât și la nivelul băncilor, prin implicarea în astfel de programe, dar este foarte important de ales acele sectoare țintă care au fost afectate în mod direct de pandemie”, spune Mirică.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mirica
otp bank