Băncile europene se pregătesc pentru creșterea creditelor neperformante din cauza crizei coronavirusului

Băncile europene se pregătesc pentru creșterea creditelor neperformante din cauza crizei coronavirusului
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2020

Băncile europene se pregăteasc pentru creșterea creditelor neperformante din cauza crizei coronavirusului, analiștii anticipând că vor anunța constituirea unor provizioane de ordinul miliardelor și revizuirea profiturilor, atunci când vor raporta rezultatele trimestriale, în următoarele două săptămâni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță CITEȘTE ȘI Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță

Băncile din regiune erau deja sub presiune înainte de criză, din cauza costurilor ridicate, rentabilității reduse și a necesității de a înnoi tehnologia învechită. Fuziunile, care ar fi putut rezolva aceste probleme, au fost dificil de realizat din cauza piedicilor existente la nivel național, scrie News.ro.

Cele mai mari bănci din SUA, care au început deja raportările financiare aferente primului trimestru, au alocat 25 miliarde de dolari drept provizioane pentru pierderile generate de creditele neperformante în primul trimestru, ridicând întrebări dacă băncile europene le vor urma exemplul.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Directorul IMM Invest anunță: Cu STS, aplicația a fost rescrisă de la zero și urmează să fie redeschisă CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Directorul IMM Invest anunță: Cu STS, aplicația a fost rescrisă de la zero și urmează să fie redeschisă

În ultimele 30 de zile, analiștii și-au revizuit în creștere cu aproape 130% așteptările privind provizioanele pentru pierderile provocate de împrumuturi în 2020 ale celor mai importante bănci din Europa, potrivit unei analize Reuters a datelor firmei Refinitiv.

În același timp, analiștii au redus cu mai mult de 40% prognozele de profit anual pentru aceste bănci, între care se află instituții financiare globale precum HSBC, BNP Paribas și Deutsche Bank.

Autoritățile de reglementare au spus că vor fi flexibile în aplicarea normelor contabile privind pierderile preconizate din împrumuturi, dar există presiuni asupra băncilor europene pentru a fi realiste cu privire la pierderile viitoare. Rentabilitatea mai mică comparativ cu cea a băncilor americane înseamnă că băncile europene au mai puțin spațiu de manevră.

”Băncile din SUA câștigă sume uriașe de bani”, a spus Rob Smith, partener în domeniul serviciilor financiare la KPMG.

”Băncile europene nu au acel lux de venituri și profituri pentru a absorbi astfel de creșteri semnificative” în ceea ce privește provizioanele pentru pierderile generate de credite, a spus el.

Deși băncile nu sunt obligate în mod legal să constituie acum cea mai mare parte a provizioanelor ”prudența este o recomandare care trebuie respectată”, având în vedere mediul actual, a spus o persoană apropiată situației.

Vulnerabilitatea băncilor europene față de epidemie a fost evidențiată în această săptămână de agenția de rating Fitch, care a dezvăluit că a întreprins 116 acțiuni asupra ratingurilor băncilor din vestul Europei, revizuind în principal perspectivele lor la negativ.

STB trimite în șomaj tehnic 2.000 de angajați. Vizați - vatmani, controlori de bilete, șoferi de autobuz și troleibuz, vânzători CITEȘTE ȘI STB trimite în șomaj tehnic 2.000 de angajați. Vizați - vatmani, controlori de bilete, șoferi de autobuz și troleibuz, vânzători

Raportările financiare ale băncilor europene nu vor oferi decât o imagine parțială a modului în care acestea se descurcă pe timp de criză, care s-a agravat spre sfârșitul primului trimestru.

Agenția de evaluare financiară S&P a apreciat că dezvăluirile și comentariile conducerilor băncilor vor fi ”mai revelatoare decât rezultatele în sine”.

Băncile italiene, care încercau să rezolve moștenirea creditelor neperformante a crizei financiare precedente, sunt așteptate să crească provizioanele pentru creditele neperformante aferente primului trimestru, întrucât economia europeană se îndreaptă spre o contracție pe care Fondul Monetar Internațional o estimează până la 9,1% în acest an, potrivit analiștilor.

Între băncile eurpene, instituțiile financiare italiene au cea mai mare expunere la întreprinderile mici și mijlocii, care vor avea probabil cel mai mult de suferit din cauza blocării prelungite a activităților.

Morgan Stanley estimează că criza riscă să crească creditele neperformante din portofoliile băncilor italiene cu 60 până la 80 de miliarde de euro (86,86 miliarde de dolari), în următorii doi-trei ani, reprezentând o creștere de până la 45% comparativ cu nivelul actual.

Băncile din Spania vor raporta, de asemenea, o creștere a provizioanelor, a declarat Nuria Alvarez, analist la firma de brokeraj Renta 4 din Madrid.
Banca spaniolă Santander a avertizat la începutul acestei luni, într-un document depus la autoritățile de reglementare americaner, că pandemia i-ar putea provoca o creștere a creditelor neperformante pe piața americană.

Potrivit analiștilor, blocajul aproape total din economia Spaniei va avea mai întâi un impact direct asupra portofoliilor de credite ipotecare ale băncilor, care reprezintă aproximativ 40% din totalul creditelor, și asupra creditelor de consum, care constituie 8% din împrumuturi.

Banca Spaniei a anunțat luni că economia dependentă de turism ar putea scădea până la 12,4% în acest an, dacă blocajul determinat de epidemia de coronavirus va dura 12 săptămâni.

În cazul băncilor franceze, orice eventuală creștere a creditelor neperformante din cauza coronavirusului va fi ”gestionabilă”, a spus Jon Peace, analist la Credit Suisse.

Deutsche Bank este singura bancă europeană majoră pentru care analiștii anticipează pierdere anuală în 2020, deoarece trece printr-o restructurare costisitoare. Criza a făcut dificil pentru bancă să previzioneze dacă își va îndeplini obiectivele financiare, după ani de pierderi.

Săptămâna trecută, analiștii și-au dublat aproape așteptările referitoare la provizioanele pentru credite, trimestriale și anuale, ale Deutsche Bank, comparativ cu începutul lunii martie, potrivit prognozelor analiștilor publicate pe site-ul băncii.

Moody’s a subliniat că Deutsche Bank se numără printre băncile de investiții la nivel mondial care sunt cele mai vulnerabile la costurile legate de creditele neperformante.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
banci
coronavirus