Băncile s-au răzgândit cu eliminarea depozitelor în euro pentru populație. După Raiffeisen și BRD, le reintroduce și BCR

Băncile s-au răzgândit cu eliminarea depozitelor în euro pentru populație. După Raiffeisen și BRD, le reintroduce și BCR

Foto dreamstime.com

scris 2 nov 2022

Băncile vor din nou să atragă euro de la populație, după o perioadă în care depozitele la termen în monedă europeană au fost eliminate complet din oferta pentru persoane fizice de mai multe instituții financiare. Condițiile de piață s-au schimbat între timp,  cu dobânzi la euro în urcare și o cerere în creștere de credite în euro din partea companiilor, mai avantajoase la costuri decât cele în lei.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Banca Comercială Română a anunțat astăzi că a reintrodus în ofertă depozitele la termen în euro și dolari la maturități de 3, 6 sau 12 luni, cu o dobândă unică de 0,25%, indiferent de perioadă, precum și contul de economii Maxicont în lei și dolari cu dobândă de 0,10%. A majorat, totodată, dobânzile pentru depozitele la termen în lei până la 8% pe 12 luni pentru clienții care încasează venituri în bancă, pentru a oferi o protecție ceva mai mare a economiilor față de inflație.

BCR renunțase de mult timp să mai deschidă depozite la termen în valută pentru populație, la fel ca și alte bănci comerciale, într-o perioadă în care Banca Centrală Europeană a menținut dobânda la zero, iar rata Euribor a fost negativă pe unele maturități. Într-un astfel de context, afacerea depozitelor în euro era perdantă pentru bănci, neoferind marjă de profit peste costurile cu administrarea unor conturi neremunerate. Au continuat să deschidă conturi curente în euro pentru populație și firme, cu costuri mari de administrare însă.

Chiar și cu dobânzi zero, interesul populației pentru economisire în valută s-a păstrat mai ales în condițiile creșterii inflației și a nevoii de protejare în fața unei eventuale deprecieri a leului.

Președintele ARB, Bogdan Neacșu, reacționează după controlul inopinat al Concurenței la bănci: Dobânzile mai mari reflectă concurența între bănci pentru a-și acoperi nevoile de lichiditate CITEȘTE ȘI Președintele ARB, Bogdan Neacșu, reacționează după controlul inopinat al Concurenței la bănci: Dobânzile mai mari reflectă concurența între bănci pentru a-și acoperi nevoile de lichiditate

Economisirea în euro a crescut în ultimele luni, la fel și cererea de credite din partea companilor (populația nu poate obține împrumuturi în euro decât dacă are venituri în monedă europeană). În septembrie, volumul creditelor noi în euro luate de companii (794,8 milioane euro, echivalent 3,9 miliarde lei) l-a depășit chiar pe cel al împrumuturilor noi în lei (2,8 miliarde de lei), în premieră pentru ultimii 10 ani, după un avans lunar de peste 55% și aproape o triplare comparativ cu creditele noi in euro din luna similară a anului trecut.

Recent, și Raiffeisen a reînceput să ofere depozite la termen în valută, pe care le eliminase încă din 2019 din oferta pentru persoane fizice și la fel a făcut și BRD, care eliminase depozitele în euro, păstrând doar ofertă de depozite în dolari pentru populație.

Singura dintre băncile mari care nu a readus în oferta pentru populație depozitele la termen în euro, după ce le-a eliminat în primăvara acestui an, este ING Bank.

BCR a preferat o remunerare unică, de 0,25% pe an, indiferent de termenul depozitelor în euro sau dolari ales de populație, nivel semnificativ mai mic decât cel practicat de băncile concurente pentru termene mai mari.

EXCLUSIV Controlul Concurenței la bănci: Inspectorii au căutat probe de cartel pe ROBOR în telefoanele, calculatoarele, e-mailurile și mesageriile președinților băncilor, șefilor de Trezorerie și dealerilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Controlul Concurenței la bănci: Inspectorii au căutat probe de cartel pe ROBOR în telefoanele, calculatoarele, e-mailurile și mesageriile președinților băncilor, șefilor de Trezorerie și dealerilor

Banca Transilvania acordă pentru depozitele în euro cu retragere la scadență dobândă anuală de 0,35% pentru termene de o lună, 0,6% pentru 3 luni, 1% pentru 6 luni și 1,5% pentru 12 luni, niveluri valabile și la depozitele în euro deschise de Raiffeisen exclusiv pe canale digitale (banca a închis toate casieriile din unități, după modelul ING). La BRD, dobânda pe o lună la depozitele în euro pentru populație este de 0%, dar la 3 luni urcă la 0,4%, la 6 luni la 0,9%, iar pe un an ajunge la 1,1%.

Bonificații mai mari sunt oferite la depozitele în dolari, în condițiile în care și dobânda Fed se situează mult peste cea a BCE. Pentru termene de un an, acestea ajung la 3,5% la Banca Transilvania, 2,5% la Raiffeisen și 2% la BRD.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
depozite valuta
bcr
raiffeisen
brd
ing