Bancpost vrea să mai reducă creditele neperformante cu cel puțin 2-3 puncte procentuale, dar rămâne peste media pieței

Bancpost vrea să mai reducă creditele neperformante cu cel puțin 2-3 puncte procentuale, dar rămâne peste media pieței
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2016

Bancpost, subsidiara grupului elen Eurobank, vrea să-și reducă în acest an rata creditelor neperformante cu încă cel puțin 2-3 puncte procentuale, de la 16,6% anul trecut, când indicatorul s-a diminuat cu circa 14 puncte procentuale, însă chiar și în aceste condiții se situează peste media sistemului bancar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Vrem să reducem creditele neperformante cu 2-3 puncte procentuale, cel puțin, și aplicăm măsuri pentru a le reduce, sunt variante pentru a face acest lucru", a declarat vineri George Georgakopoulos, CEO Bancpost, după un eveniment organizat împreună cu Federația Română de Fotbal, scrie News.ro

Anul trecut, banca a reușit să diminueze rata creditelor neperformante la 16,6%, de la circa 31% cu un an în urmă, în condițiile în care instituția de credit avea la începutul lui 2015 un portofoliu de credite în franci elvețieni de aproximativ două miliarde de euro, când debitorii în această monedă au fost afectați de creșterea puternică a cursului de schimb.

Chiar și cu această reducere a indicatorului, Bancpost se situează cu rata creditelor neperformante (NPL) peste media sistemului bancar, de 13,61% la finele anului trecut.

Rata NPL-urilor a scăzut și în ianuarie, cu 0,04 puncte procentuale, la 13,57%, potrivit definiției ABE, care consideră neperformante expunerile cu scadența depășită cu peste 90 de zile, pentru care este improbabil ca debitorul să-și achite datoriile către bancă integral, dacă nu se execute garanția.

Astfel, chiar și în cazul în care banca ar continua să reducă rata NPL-urilor cu trei puncte procentuale, tot s-ar situa peste media bancară din România.

Cele mai căutate terenuri din București sunt cele care au deja autorizații de construire sau PUZ-uri CITEȘTE ȘI Cele mai căutate terenuri din București sunt cele care au deja autorizații de construire sau PUZ-uri

Bancpost a lansat în toamna anului trecut o ofertă pentru clienții cu credite în franci elvețieni, cărora le-a oferit o dobândă fixă de 1,5%/an timp de trei ani, astfel că ar beneficia de o reducere a ratelor de până la 30%.

Șeful băncii a refuzat să dea cifre privind rezultatele programului de conversie, însă a precizat că este foarte mulțumit de acestea și că banca a aplicat conversia pentru multe contracte.

În ceea ce privește activitatea instituției de credit în primul trimestru, după ce anul trecut a revenit pe profit, cu un rezultat net de 35,2 milioane lei, Georgakopoulos spune că banca și-a dublat volumele în termeni de credite acordate și că se menține pe profit, menționând că rezultatele financiare aferente primelor trei luni vor fi anunțate săptămâna viitoare.

"Am început anul mult mai bine decât anul trecut, ne-am dublat volumele în primul trimestru, suntem foarte mulțumiți de creșterea pe care am avut-o în primele trei luni", a punctat șeful Bancpost.

În 2015, banca a revenit pe profit, după patru ani în care a marcat pierderi, din care cele înregistrate în 2014 s-au ridicat la 268 milioane de lei.

Raportul credite/depozite s-a menținut anul trecut la 78%, iar rata de adecvare a capitalului a crescut la 20,51%, față de 18,75% în 2014.

Totodată, indicatorul costuri/venituri s-a redus anul trecut cu cinci puncte procentuale, la 76%.

EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București

Instituția de credit are circa un milion de clienți, deserviți de o rețea de 147 de unități și șapte centre de afaceri.

Banca și-a diminuat anul trecut cota de piață de la 3,17% la 3,01%, însă a avansat cu o treaptă în clasamentul bancar, de pe poziția a zecea pe a noua, după ce Volksbank a ieșit din top, prin integrarea sa în Banca Transilvania.

Georgakopoulos va preda, pe 16 mai, conducerea băncii lui Philippos Karamanolis, care a ocupat poziția de vicepreședinte executiv al Bancpost în perioada 2005-2008, însă numirea sa trebuie să primească avizul Băncii Naționale a României.

Actualul director executiv va părăsi România, dar și grupul Eurobank, refuzând să spună unde pleacă.

Eurobank, a treia bancă din Grecia în funcție de active, a încheiat anul trecut cu pierderi de 175 milioane euro, după ce avea un profit de 406 milioane euro la nouă luni, pe fondul constituirii de provizioane suplimentare.

În Romania, Eurobank controlează Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, premcum și alte societăți financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancpost
credite neperformante