BCE: Aprecierea din trecut a euro va mai avea impact asupra inflației timp de câteva trimestre

BCE: Aprecierea din trecut a euro va mai avea impact asupra inflației timp de câteva trimestre
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2018

Aprecierea din trecut a euro va mai avea impact asupra inflației timp de câteva trimestre, dar efectul va fi mascat de puterea mai mare a firmelor de stabilire a prețurilor, potrivit unui articol publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

BCE a stimulat economia timp de mai mulți ani, pentru a relansa inflația, dar aprecierea din ultimul an a euro, care a fost parțial inversată în ultimele săptămâni, a susținut apelurile oficialilor băncii centrale de a înăspri politica monetară treptat, pentru a evita sufocarea creșterii și a inflației, scrie News.ro.

”Aprecierea euro de la jumătatea anului 2017 ar putea fi încă relevantă pentru următoarele trimestre. Această influență a cursului ar putea fi însă dificil de detectat, dacă va fi compensată de alți factori, între care puterea mai mare a firmelor de stabilire a prețurilor”, se arată în buletinul economic al BCE.

Grupul MedLife, amenzi de aproximativ 865.000 de lei pentru înțelegeri neconcurențiale. Grupul și-a recunoscut fapta, prezentată de Concurență din aprilie. Acțiunile coboară la bursă CITEȘTE ȘI Grupul MedLife, amenzi de aproximativ 865.000 de lei pentru înțelegeri neconcurențiale. Grupul și-a recunoscut fapta, prezentată de Concurență din aprilie. Acțiunile coboară la bursă

Euro este cu 4% mai puternic în raport cu dolarul comparativ cu acum un an, dar s-a depreciat cu aproape 7% față de un vârf atins în primul trimestru.

Prețurile bunurilor industriale din afara sectorului energetic sunt cele mai sensibile la  fluctuația cursului valutar, pentru că au o componentă ridicată a importurilor și doar marjele de distribuție și de retail separă prețurile acestora de  prețurile de consum.

Cu toate acestea, inflația prețurilor la producători a rezistat la presiunea exercitată de aprecierea cursului valutar, pentru că aceste prețuri depind în mare parte de forța de muncă locală și de costuri altele decât cele pentru muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
euro