BCR Banca pentru Locuințe a pierdut procesul cu Curtea de Conturi. Erste pune deoparte 230 de milioane de euro

BCR Banca pentru Locuințe a pierdut procesul cu Curtea de Conturi. Erste pune deoparte 230 de milioane de euro
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 iun 2019

Grupul Erste anunță că face un provizion de până la 230 de milioane de euro ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție într-o speță care vizează BCR Banca pentru locuințe, una dintre cele două bănci în sistemul economisire-creditare din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCR BpL și Raiffeisen BpL au fost acuzate de către Curtea de Conturi, în 2015, că nu au respectat legea atunci când au acordat primele de stat și unor beneficiari care nu au folosit sistemul bauspar pentru contractarea unui credit.

BCR câștigase, pe fond, litigiul cu Curtea de Conturi – judecat la Curtea de Apel – însă Înalta Curte de Casație și Justiție a întors decizia în recurs.

Curtea de Conturi a stabilit, în decembrie 2015, că cele două bănci care funcționează în sistemul bauspar, ar fi încasat și plătit clienților ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro. Sistemul presupune că o persoană economisește pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, după care este eligibilă pentru un credit pentru achiziția, construcția sau îmbunătățirea unei locuințe, în condiții mai avantajoase de dobândă decât cele de la nivelul pieței. Statul sprijină această schemă printr-o primă anuală acordată deponenților prin intermediul băncii.

Curtea arăta că de primă ar fi beneficiat și persoanele sub 18 ani, care nu aveau vârsta legală pentru a contracta un credit, dar și cele înaintate în vârstă, care ar fi depășit vârsta maximă acceptată în normele de creditare, inclusiv mai mulți membri ai aceleași familii.

Astfel, aceste depuneri nu ar fi avut scopul de a rezulta în contractarea unor credite, ci doar a obținerii subvenției de la stat, în condițiile în care, arată Curtea de Conturi, BCR BpL acordase doar 2.900 de împrumuturi la 185.000 de contracte încheiate.

Suma imputată de Curtea de Conturi BCR BpL era de circa 60 de milioane de euro la acel moment.

Legislația privind sistemul de economisire creditare a fost revizuită anul trecut și a intrat în vigoare în acest an.

Erste susține că BCR BpL a acționat cu bună-credință atât înainte de schimbarea legii, cât și după, și că va utiliza toate căile legale disponibile după motivarea deciziei ÎCCJ.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bcr
curtea de conturi