Bloomberg: Taxa pe lăcomie din România le reamintește băncilor de riscurile din Europa de Est

Bloomberg: Taxa pe lăcomie din România le reamintește băncilor de riscurile din Europa de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2018

Intenția autorităților din România de a consolida bugetul cu o nouă taxă ar trebui să le reamintească băncilor străine prezente în Europa de Est cât de vulnerabile pot fi în această regiune, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Confruntat cu un deficit de aproximativ 30 miliarde lei, Guvernul de la București s-a îndreptat spre ținte cu buzunare adânci și nu a trebuit să caute prea departe. Cu o singură excepție, toate marile bănci din România sunt deținute de grupuri mamă din Austria, Franța, Italia sau Ungaria, care după câțiva ani dificili în urma crizei financiare mondiale, se bucură din nou de marje mai bune și ritmuri de creștere mai mari decât acasă, scrie Agerpres.

Stigma CITEȘTE ȘI Stigma

"În condițiile în care sistemul bancar este în mare parte deținut de bănci străine, o taxă pe bănci este un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a transfera povara înăspririi fiscale de la actorii interni spre cei străini. Cei care urmăresc evoluțiile din Europa de Est ar trebui să fie familiarizați cu acest model", spune analistul Morgan Stanley, Pasquale Diana.

Guvernul introduce anul viitor "taxa pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR. Taxa va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor  ROBOR la 3 și la 6 luni, când indicatorul depășește valoarea de 1,5%. Până la acest prag de referință, taxa este zero. „Nu ne sfiim să numim această taxă o taxă pe lăcomie”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care susține că taxa este menită să protejeze firmele și persoanele fizice din România, deși arată, în același timp, că se așteaptă ca statul să încaseze peste 3 miliarde de lei de la bănci.

Taxa va fi una progresivă și aplicată în situațiile în care ratele ROBOR 3M și ROBOR 6M depășesc o anumită valoare procentuală.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
taxa lacomie