BNR a menținut din nou dobânda-cheie la 1,75% și rezervele minime obligatorii

BNR a menținut din nou dobânda-cheie la 1,75% și rezervele minime obligatorii
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2016

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în ședința de joi să mențină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum și ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei la 8%, respectiv pentru cele în valută la 12%, măsura fiind anticipată de analiști.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BNR va continua totodată gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar, a anunțat banca centrală, într-un comunicat.

Analiștii estimează că Banca Națională ar putea păstra dobânda de politică monetară la 1,75% până la finalul acestui an, însă va îngusta coridorul din jurul dobânzii-cheie probabil în noiembrie, de la +/- 1,5% în prezent, scrie News.ro

Totodată, nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar urma să fie reduse la 6% până în decembrie, pentru a fi menținute în 2017. Pentru cele aferente pasivelor în valută, analiștii se așteaptă la reducerea acestora la 10% până la sfârșitul anului și la o tăiere de încă două puncte anul viitor, până la 8%.

Banca centrală a păstrat neschimbate, în ședința de pe 31 martie, atât rata dobânzii de politică monetară, cât și rezervele minime obligatorii.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în ianuarie, când a redus RMO în valută de la 14% la 12%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în mai anul trecut, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot în mai au fost tăiate și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Companiile de utilități, ONG-urile, partidele și federațiile sportive vor fi obligate să publice sursele financiare CITEȘTE ȘI Companiile de utilități, ONG-urile, partidele și federațiile sportive vor fi obligate să publice sursele financiare

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%. Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma după ședința CA din martie că banca centrală are în vedere, pentru perioada următoare, îngustarea coridorului de variație din jurul ratei dobânzii de politică monetară.

El a precizat totodată că măsura trebuie văzută ca o calibrare a politicii monetare, nu ca o întărire a acesteia.

Analiștii ING anticipează că prima mișcare importantă a conducerii băncii centrale în materie de politică monetară va avea loc în ședința din 4 noiembrie, când culoarul simetric de dobânzi din jurul ratei de politică monetară ar putea fi redus cu 0,25 puncte procentuale.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernator la ora 15:00.

Consiliul de administrație al BNR a aprobat în ședința de joi noul Raport trimestrial asupra inflației, care va fi prezentat marți, 10 mai, într-o conferință de presă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda cheie
rezerve minime obligatorii