BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii
scris 5 apr 2017

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința de miercuri, să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% și pentru pasivele în lei la 8%, decizia fiind în linie cu așteptările analiștilor.

În comunicatul emis după ședința de politică monetară, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidității din sistemul bancar, scrie News.ro.

Analiștii se așteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a treia ședință din acest an.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în 30 septembrie 2016, când a redus RMO în valută de la 12% la 10%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Noi meserii introduse pe lista ocupațiilor: navigator de pacienți, asistent atragere fonduri, supervizor servicii sociale CITEȘTE ȘI Noi meserii introduse pe lista ocupațiilor: navigator de pacienți, asistent atragere fonduri, supervizor servicii sociale

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernatorul Mugur Isărescu la ora 15:00.

La ședința Consiliului de Administrație al BNR au participat, ca și la ultimele ședințe din 2016 și primele două ședințe din acest an, doar opt membri, după demisia lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influență și luare de mită.

Parlamentul va numi în acest an un alt viceguvernator al BNR în locul lui Bogdan Olteanu, potrivit declarațiilor liderilor politici.

Cei opt membri actuali ai Consiliului de Administrație al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
dobanda de politica monetara
bnr