Bursele europene cresc puternic, după ce Grecia a obținut o nouă tranșă din împrumutul extern

Bursele europene cresc puternic, după ce Grecia a obținut o nouă tranșă din împrumutul extern
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 mai 2016

Bursele europene înregistrează câștiguri de până la 2% miercuri după amiază, susținute de informațiile privind eliberarea unei noi tranșe din împrumutul convenit anul trecut de Grecia și creditorii internaționali și de avansul cotațiilor petroliere, care se îndreaptă spre pragul de 50 dolari/baril.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În jurul orei 16:10, indicele Stoxx Europe 600 era în urcare cu 1,2% și ar putea închide la cel mai ridicat nivel începând cu 28 aprilie, potrivit MarketWatch, care citează datele FactSet. Marți, Europe 600 s-a apreciat cu 2,2%.

Bursa de la Frankfurt avansa cu 1,4%, piața de capital de la Paris cu 1,1%, în timp ce bursele de la Londra și Madrid înregistrau creșteri de 0,6%, respectiv 2%.

Randamentele obligațiunilor emise de Grecia înregistrau scăderi după ce miniștrii de Finanțe din Zona euro au convenit să deblocheze o nouă tranșă, în valoare de 10,3 miliarde de euro, din pachetul de asistență financiară pentru Grecia, la finalul unei întâlniri care a durat 11 ore.

Randamentul pentru obligațiunile pe 2 ani a scăzut cu 0,26 puncte procentuale, la 6,82%, arată datele TradeWeb, iar randamentul pentru certificatele de trezorerie pe 12 luni a coborât cu 0,79 puncte procentuale, semn că investitorii consideră scăzută probabilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată în următorul an.

Pe de altă parte, bursa de la Atena se deprecia cu 1,2%, după ce în prima parte a tranzacțiilor a urcat cu până la 0,7%.

Directorul general al UniCredit și-a anunțat demisia CITEȘTE ȘI Directorul general al UniCredit și-a anunțat demisia

În sectorul energetic, acțiunile companiilor europene de profil se apreciau semnificativ, sprijinite de evoluția cotațiilor petroliere. Petrolul Brent cu livrare în iulie se tranzacționa la 49,29 dolari/baril, în urcare cu 1,4% față de referință, în timp ce prețul petrolului WTI a urcat cu 1,2%, până la 49,22 dolari/baril, cea mai bună cotație din ultimele șapte luni.

Avansul a venit după ce un raport al Institutului American al Petrolului a arătat că stocurile de petrol din SUA au scăzut săptămâna trecută cu 5,1 milioane de barili, volum dublu față de cel estimat de analiști, de 2,5 milioane de barili. Guvernul SUA va publica în cursul acestei zile datele oficiale privind evoluția stocurilor în perioada 16-20 mai.

Acțiunile Repsol au urcat cu 2,3%, iar titlurile companiei energetice Eni au crecut cu 2%.

De partea cealaltă, acțiunile retailerului britanic Marks & Spencer s-au prăbușit cu aproape 9%, după ce compania a raportat un profit în scădere cu 19% în anul fiscal încheiat pe 2 aprilie, la 489 milioane lire sterline (708,6 milioane dolari), și a avertizat că investițiile în redresarea diviziilor de îmbrăcăminte și produse pentru uz casnic vor "mușca" din profitul din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
cotatii
evolutii
petrol
grecia
brent
wti