CEC Bank a raportat cea mai bună performanță din ultimii zece ani, realizând un profit brut de 222,7 milioane lei

CEC Bank a raportat cea mai bună performanță din ultimii zece ani, realizând un profit brut de 222,7 milioane lei
scris 14 mai 2018

Banca de stat CEC Bank a anunțat luni că a încheiat anul trecut cu un profit brut de 222,7 milioane lei, de 14 ori mai mare față de anul anterior, când a realizat un profit brut de 15,8 milioane lei, înregistrând astfel cea mai bună performanță financiară din ultimii zece ani, ca urmare a îndeplinirii strategiilor adoptate.

”Valoarea netă a bilanțului la finele anului 2017 a fost de 31,65 milioane lei, mai mare cu 12% față de anul 2016. Rezultatul a avut la bază creșterea soldului de depozite noi atrase de la clientela bancară și nebancară, ceea ce a susținut evoluția pozitivă a activelor generate din activitatea de creditare. Acest fapt a determinat creșterea cotei de piață în funcție de volumul activelor, de la 7,16% la finalul anului 2016, la 7,42% la finalul anului 2017, banca menținându-și astfel poziția în top 7 bănci din sistemul bancar românesc”, arată un comunicat al băncii.

În anul 2017, portofoliul de credite în sold aferent clientilor persoane juridice a crescut cu circa 9% față de anul 2016, în timp ce la nivelul sistemului bancar acest indicator a înregistrat o creștere de numai 3%, scrie News.ro.

De asemenea, banca și-a majorat și portofoliul de credite în sold acordate persoanelor fizice, care a înregistrat o creștere cu 12% în anul 2017 față de anul precedent, comparativ cu sistemul bancar unde creșterea a fost de circa 8%.

România a înregistrat în primul trimestru un deficit de cont curent de 967 milioane euro CITEȘTE ȘI România a înregistrat în primul trimestru un deficit de cont curent de 967 milioane euro

”Conform misiunii asumate, CEC Bank continuă să susțină cu precădere IMM-urile, agricultura și administrațiile publice locale. O atenție deosebită este acordată cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru anul 2018 ne-am propus o creștere a activității, în special în zona creditării, cu impact vizibil asupra creșterii eficienței și îmbunătățirii indicatorilor prudențiali. La data de 30 aprilie 2018, banca a obținut un profit brut de 122,6 milioane lei, semnificativ mai mare față de obiectivele asumate pentru perioada ianuarie-aprilie 2018", a declarat Radu Grațian Ghețea, președinte director-general CEC Bank.

Creșterea reală a soldului total de credite a fost de 12%, dar aceasta a fost diminuată de operațiunile din 2017 de reducere directă a valorii contabile brute a creditelor ("write-off"), ajungând la 10%, comparativ cu valoarea de 6% înregistrată de sistemul bancar.

În ceea ce privește volumul de credite noi acordate în anul 2017, acesta a crescut față de anul 2016 cu 16%, în timp ce creșterea înregistrată de sistemul bancar a fost de numai 7%. Creșteri semnificative s-au înregistrat pe ambele segmente de clientelă, respectiv 17% creștere CEC Bank față de 8% sistem bancar pentru credite noi persoane juridice și 14% creștere CEC Bank comparativ cu 7% sistem bancar pentru credite noi persoane fizice.

”Activitatea de creditare a înregistrat însă un ritm de creștere mult mai intens decât imaginea pe care o oferă soldurile din bilanț, întrucât creditele acordate clienților care activează în agricultură sunt acordate și rambursate integral în cursul anului, iar unele dintre creditele aprobate în anul 2017 și neutilizate până la finalul anului nu sunt reflectate în soldul bilanțier.

De asemenea, CEC Bank a finanțat până la sfârșitul anului 2017 un număr de 42.500 proiecte eligibile pentru accesarea de fonduri europene, pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la peste 12,91 milioane lei.

Soldul depozitelor atrase de la clientela nebancară a înregistrat în anul 2017 o creștere cu 4% față de anul precedent, în condițiile în care banca deține suficiente lichidități și a aplicat o politică de temperare a atragerii acestor surse.

Banca mai anunță că a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității activelor. Astfel, rata expunerilor neperformante din credite și avansuri a înregistrat la 31 decembrie 2017 o scădere cu 2,84% față de nivelul înregistrat la data de 31 decembrie 2016.

”Rata creditelor neperformante din împrumuturi și avansuri acordate clienților persoane fizice, cu un nivel de 2,91% la data de 31 decembrie 2017 (sub media înregistrată la nivelul sistemului bancar de 5,75%), reflectă o calitate ridicată a portofoliului de credite acordate persoanelor fizice, fiind în scădere cu 1,52% față de nivelul înregistrat la data de 31 decembrie 2016. Tendința pozitivă privind calitatea portofoliului de credite se menține și în anul curent”, mai informează banca.

CEC Bank are o rețea de 1.022 de unități, din care 480 sunt situate în mediul rural.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
profit