CFA România: Guvernul transmite practic un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piață

CFA România: Guvernul transmite practic un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piață
Oana Osman
Oana Osman
scris 19 dec 2018

Asociația analiștilor financiari certificați CFA România avertizează că modificările propuse de Guvern sunt un „măr otrăvit”, invită administratorii de fonduri să se retragă din piață și vor eroda traiul de zi cu zi al românilor, crescând costul creditelor bancare, telecomunicațiilor și utilităților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În opinia membrilor organizației, prevederile proiectului de ordonanță de urgență prezentate ieri de ministrul Finanțelor aduc grave prejudicii sistemului financiar, sistem aflat la baza economiei românești și pun în pericol dreptul românilor la un trai decent la bătrânețe.

Modificările recente anunțate de Guvern în ceea ce privește fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, elimină ceea ce este, pentru majoritatea românilor, singurul instrument de economisire și șansa la un trai decent la vârsta pensiei, arată CFA România. “Prin măsurile anunțate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piață, având în vedere cerințe de capital mărite și până la de 20 de ori, în condițiile în care veniturile din administrare vor scădea de asemenea dramatic”, avertizează organizația.

Aceasta consideră că posibilitatea de a retrage contribuțiile virate după primii cinci ani este de asemenea un „măr otrăvit”. Sub aparența beneficiilor unei lichidități imediate, se afectează stabilitatea financiară pe termen lung a milioane de români, iar statul își creează premisele de a reîntregi contribuțiile la pilonul de stat, fără a garanta pensiile viitoare.

Asociațiile industriei financiare dau un avertisment comun: Măsurile anunțate de Guvern și legile adoptate de Parlament afectează semnificativ dezvoltarea României. Se va restrânge creditarea și vor crește costurile de finanțare CITEȘTE ȘI Asociațiile industriei financiare dau un avertisment comun: Măsurile anunțate de Guvern și legile adoptate de Parlament afectează semnificativ dezvoltarea României. Se va restrânge creditarea și vor crește costurile de finanțare

„În condițiile în care evoluțiile demografice sunt îngrijorătoare, o astfel de măsură este pur și simplu un atac la bunăstarea pe termen lung a românilor. În plus, se va alimenta și mai mult spirala inflaționistă în care ne aflăm deja, și care va „mușca” serios atât din veniturile curente cât și din economiile de-o viață ale românilor”, spun analiștii CFA. 

În plus, arată aceștia, Guvernul își creează singur premisele de creștere substanțială a costurilor de finanțare a deficitului bugetar, costuri pe care le va plăti tot populația, din impozite și taxe.

În privința măsurilor anunțate pentru sectoarele de utilități, telecomunicații și cel bancar, CFA România anticipează că vor afecta grav Bursa de Valori București, ale cărei volume, în proporție de peste trei pătrimi, sunt generate de societăți din aceste industrii. Costuri crescute ale creditelor bancare, ale telecomunicațiilor și ale utilităților, inclusiv accizele, vor eroda substanțial traiul de zi cu zi al românilor și vor limita accesul acestora la bunuri și servicii de calitate, adaugă analiștii.

Aceștia menționează că impozitarea sistemului bancar în funcție de evoluția indicelui ROBOR, care în sine este o expresie a inflației generate de măsuri anterioare ale acestui Guvern, denotă o neînțelegere a mecanismelor de funcționare a economiei de piață și creează un precedent periculos.

Asociația CFA România este organizația profesionistilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA Romania are peste 230 de membri.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
taxa pe lacomie
pilonul ii
cfa romania