Clubul Floreasca și Hotelul Triumf, "perlele" RA-APPS, au lovit regia cu pierderi

Clubul Floreasca și Hotelul Triumf, "perlele" RA-APPS, au lovit regia cu pierderi

Clubul Floreasca - zile cu șezlonguri goale și an cu pierderi

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 30 mai 2016

Clubul Floreasca și Hotelul Triumf, cele mai cunoscute active ale Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), dar pentru care licitațiile de vânzare eșuează de 10 ani din lipsă de ofertanți, au provocat regiei, anul trecut, pierderi cumulate de aproape 3 milioane de lei. Nici bufetele pe care RA-APPS le are deschise prin ministere și alte instituții publice nu au fost profitabile, ci i-au adus o pierdere de 1,1 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Diferența până la pierderea în sumă totală de 8,45 milioane de lei (1,8 milioane de euro) înregistrată anul trecut de către Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Triumf a RA-APPS este generată de rezultatele negative ale altor active din portofoliul acesteia, precum Palatul Primăverii, fosta reședință a familiei Ceaușescu recent transformată în muzeu, dar cu încasări sub așteptări la debut, și complexul agrozootehnic Vlăsia din comuna Snagov, un eșec al încercărilor de vânzare din 2007.

Paguba înregistrată la hotelul Triumf, în cuantum exact de 1,089 milioane de lei, rezultă din gradul extrem de redus de ocupare, de sub 20%, calculat pentru întreg anul trecut, relevă cifrele analizate de Profit.ro din descărcarea de gestiune a administratorilor regiei.

Ce vânzări face Casa Doina, cât valorează clădirea și terenul de pe Kiseleff și ce leafă are administratorul CITEȘTE ȘI Ce vânzări face Casa Doina, cât valorează clădirea și terenul de pe Kiseleff și ce leafă are administratorul

Hotelul, clasificat la două stele și cu o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați, este amplasat pe un teren de 15.000 de metri pătrați lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Bucureștiului, și dispune de 98 de camere și apartamente pe 4 etaje, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri și o grădină de vară cu 60 de locuri.

Imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică de către arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații Băncii Naționale și utilizată ulterior, după al doilea Război Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.

După 1989, hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, inexistența renovărilor și a reparațiilor dese în pofida plângerilor primite din partea clienților fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor.

În aceste condiții, hotelul nu și-a putut depăși statutul de unitate cu doar două stele, din cauza igrasiei și a ploșnițelor, fiind o exemplificare a proverbului "brânză bună în burduf de câine".

Clubul Floreasca și Hotelul Triumf,

Imobilul a fost scos la vânzare pentru prima dată în 2007,  la un preț de pornire de 32,5 milioane de euro plus TVA, dar licitația s-a oprit atunci în instanță după ce firma Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos și care deține hotelul Athenee Palace Hilton, a contestat procedura.

Țânțăreanu a dat în judecată Fiscul pentru lista datornicilor și vrea despăgubiri. Câți bani cere în instanță CITEȘTE ȘI Țânțăreanu a dat în judecată Fiscul pentru lista datornicilor și vrea despăgubiri. Câți bani cere în instanță

În octombrie 2014, Guvernul a scos din nou hotelul la licitație și l-a ținut până astăzi inclusiv, fără să primească însă nicio ofertă, indiferent că a scăzut prețul pe parcurs, de la 19,6 milioane de euro la 15,9 milioane de euro și, ulterior, la 14,1 milioane de euro, toate plus TVA.

La Clubul Floreasca, pierderea de 1,9 milioane de lei calculată pentru această unitate pe anul trecut este împărțită între restaurantul clubului (498.333 de lei) și clubul propriu-zis, cu servicii de masaj și agrement (1,4 milioane de lei).

Pe parcursul unui an, în intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008, oficialii RA-APPS au scos Clubul la vânzare de 5 ori, de la un preț de pornire inițial de 41,65 de milioane de euro, inclusiv TVA, redus la 38,7 milioane de euro, și de fiecare dată au fost nevoiți să constate că nu au ofertanți. Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia funcționează RA-APPS, reclama atunci, prin șeful său liberal, că vânzarea prin licitație este grevată de un contract de închiriere încheiat de RA-APPS, în 2002, în mandatul Guvernului PSD Adrian Năstase, prin care Școlii de tenis Năstase, Costică și Mihnea i-a fost permis să utilizeze 10 ani, până în 2012, un teren din incintă.

\ CITEȘTE ȘI "Firicel" își încheie socotelile cu banca: Actorul din Las Fierbinți și-a dat garsoniera în plată

După expirarea valabilității acestui contract, Clubul nu a mai fost însă scos la vânzare.

Într-o noapte geroasă de martie din 2012, pompierii au fost alertați că respectivul Club este în flăcări. Incendiul, pus pe seama unei defecțiuni la centrala termică, a distrus atunci jumătate din clădire.

Clubul Floreasca și Hotelul Triumf,

Regia încearcă de mai mulți ani să vândă în principal hoteluri și apartamente valoroase pe hârtie, dar lipsa investițiilor în dotarea sau măcar renovarea acestora a descurajat depunerea de oferte.

Anul trecut, cele mai de succes imobile vândute de regie s-au dovedit a fi apartamentele cu suprafețe mari, de lux, în zone rezidențiale sau ultracentrale.

Regele Mihai a fost inclus de Fisc pe lista datornicilor la buget, cu 4,1 milioane de lei CITEȘTE ȘI Regele Mihai a fost inclus de Fisc pe lista datornicilor la buget, cu 4,1 milioane de lei

Pentru acest an, RA-APPS speră să încaseze în acest an 32,7 milioane de euro din vânzarea imobilelor deja scoase la licitație sau pentru care rapoartele de evaluare sunt în fază de redactare. Estimarea de venituri depășește rezultatul ultimilor ani, 2015 fiind și cel mai slab an la încasări atrase din această sursă după introducerea, în 2013, a noului sistem de vânzare a imobilelor.

Pentru a reuși să scape de clădirile și terenurile care încarcă factura costurilor cu paza și întreținerea, regia a pregătit un buget de peste 7 milioane de euro pentru publicitate și evaluare.

Anul trecut, încasările obținute din vânzări de imobile nu au atins 10 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
triumf
floreasca
raapps
pierderi