Conducerea Rezervei Federale a SUA a început să analizeze impactul conflictului din Ucraina asupra planurilor de înăsprire a politicii monetare

Conducerea Rezervei Federale a SUA a început să analizeze impactul conflictului din Ucraina asupra planurilor de înăsprire a politicii monetare
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2022

Oficialii Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite au început să analizeze modul în care conflictul care se desfășoară în Ucraina ar putea influența economia și trecerea lor planificată către o politică monetară mai strictă, investitorii și unii oficiali sugerând că războiul declanșat de Rusia ar putea încetini, dar nu și opri o rundă planificată de creșteri ale dobânzii de referință, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șocurile prețurilor petrolului și mărfurilor și o posibilă lovitură adusă creșterii globale și încrederii sunt riscuri clare, au spus analiștii, iar un guvernator al Fed a spus că evenimentele din ultimele 24 de ore ar putea afecta deciziile viitoare ale băncii centrale, scrie News.ro.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

”Implicațiile situației care se desfășoară în Ucraina pentru perspectivele economice pe termen mediu din SUA vor fi, de asemenea, o considerație în determinarea ritmului adecvat” pentru creșterea ratelor dobânzilor, a declarat președintele Fed din Cleveland, Loretta Mester.

Președintele Fed din Richmond, Thomas Barkin, a spus că urmărește și modul în care conflictul afectează prețurile mărfurilor și piețele financiare, dar că majorările dobânzilor rămân intacte în SUA.

"Cererea de bază este puternică. Piața muncii este strânsă. Inflația este ridicată și se extinde. În ciuda evenimentelor din Ucraina, nu cred că veți vedea prea multe schimbări în logica de bază... Dar acesta este un teritoriu neexplorat, așa că va trebui să vedem unde merge lumea", a spus Barkin.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Fed intenționează să majoreze ratele dobânzilor începând cu luna martie, în timp ce se luptă cu inflația care a atins maxime ale mai multor decenii.

Politica Fed a fost deja complicată de impactul imprevizibil al pandemiei și acum trebuie să țină seama de un șoc probabil al prețului energiei și de alte incertitudini ca urmare a acțiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Prețurile petrolului au crescut peste noapte, iar contractele futures pentru petrol au depășit 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, în timp ce prețurile acțiunilor de pe Wall Street au scăzut joi.

Investitorii exclus acum o creștere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii de referință la reuniunea Fed din martie.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Instrumentul FedWatch, larg urmărit de CME Group, semnala la un moment dat că probabilitatea unei creșteri atât de mari a scăzut peste noapte de la aproximativ 33% la mai puțin de 10%. Încă se anticipează o creștere cu un sfert de punct procentual.

Dar evenimentele de peste noapte au oferit băncii centrale o nouă dinamică neașteptată, un ecou al șocurilor prețului petrolului din anii 1970, care au fost, de asemenea, determinate de conflictul geopolitic. În acel caz, au fost și alte tensiuni în Orientul Mijlociu și au venit într-un moment în care economia americană era mult mai dependentă de energia importată, iar industria mult mai puțin eficientă energetic.

Cu toate acestea, oficialii Fed au început să se gândească la implicațiile unui eveniment care avea potențialul atât de a încetini creșterea economică, cât și de a amplifica inflația.

”Vom urmări acest lucru îndeaproape aici, în Atlanta și în sistemul Rezervei Federale, pentru a evalua impactul economic și financiar”, a declarat președintele Fed din Atlanta, Raphael Bostic, în timpul unui eveniment virtual. Totuși, el a spus că problema de ordinul întâi a Fed acum este controlul inflației și că este gata să majoreze dobânzile cu până la patru sferturi de punct procentual în acest an și, în funcție de cum decurg lucrurile, ar putea fi mai mult decât atât”.

Cu câteva ore înainte de raportarea invaziei, președintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a spus că oricât de mare este inflația și piața forței de muncă puternică, Fed ar trebui să continue cu majorări ale dobânzilor, chiar și cu incertitudinea unui conflict dintre Ucraina și Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federală
sua