Curtea Constituțională a declarat parțial neconstituțională Legea dării în plată

Curtea Constituțională a declarat parțial neconstituțională Legea dării în plată
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2016

Curtea Constituțională a declarat ca parțial neconstituțională Legea dării în plată, admițând unele articole.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul a fost făcut de președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, care a precizat că alte sesizări au fost respinse ca inadmisibile.

Astfel, Curtea a admis două excepții de neconstituționalitate și a respins alte două excepții, din cele 33 de sesizări.

Curtea s-a pronunțat pentru 25 de dosare și a amânat o decizie în alte 8 pentru 27 octombrie.

"Soluția este diversificată, împărțită. O să spuneți că a fost un fel de «judecată solomonică», dar nu a fost deloc așa", a spus Dorneanu.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

Într-una dintre soluții, judecatorii CCR au admis excepția de neconstituționalitate legată de sintagma "precum și din devalorizarea bunurilor imobile", din articolul 11. Legea stabilește, printre altele, că, în vederea echilibrării riscurilor izvorând din contractul de credit, precum și din devalorizarea bunurilor imobile, noul act normativ este aplicat atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării în vigoare, cât și contractelor încheiate după această dată. 

"Am constatat că această sintagmă este neconstituțională. Sintagma se referea la faptul că Legea este aplicabilă și acelor situații care privesc devalorizarea bunurilor imobile, ori obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile, deci această sintagmă va fi eliminată", a spus Dorneanu.

"Am constatat că prevederile articolului 11, raportate la articolele 3 (teza 2), 4, 7 și 8 sunt constituționale în măsura în care instanța judecătorească verifică condițiile referitoare la existența impreviziunii. Această posibilitate nu o aveau instanțele sesizate de bănci sau de părți, așa că, de acum încolo, instanțele vor trebuie să aibă în vedere toate implicațiile teoriei impreviziunii, și cu privire la riscuri, și la proporționalitate", a adăugat Dorneanu.

Textul actual al Legii privind darea în plată poate fi cititi AICI.

Președintele Curții a precizat că, pe de altă parte, alte două excepții de neconstituționalitate ridicate de bănci au fost respinse, considerându-se că toate contractele încheiate în 2007-2009 sunt sub imperiul unui alt Cod Civil. Aceasta înseamnă că Legea nu va fi aplicată contractelor încheiate pe baza vechiului Cod Civil.

Curtea urmează să prezinte detaliile deciziei.

UPDATE ora 16.30 Decizia Curții a fost publicată AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
darea in plata