Curtea de Conturi Europeană critică sistemul Comisiei Europene: Din motive politice, nu trimite din timp avertizări de viitoare crize economice

Curtea de Conturi Europeană critică sistemul Comisiei Europene: Din motive politice, nu trimite din timp avertizări de viitoare crize economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2018

Din motive politice, Comisia Europeană nu utilizează în mod eficient o procedură destinată să furnizeze din timp avertizări cu privire viitoarele crize economice, a apreciat marți Curtea de Conturi Europeană (CCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul comunitar nu a inițiat niciodată o acțiune disciplinară împotriva unui stat membru pentru că a permis creșterea dezechilibrelor economice, chiar dacă are dreptul de a face acest lucru, susține Curtea de Conturi Europeană într-un raport cu privire la Procedura de dezechilibru macroeconomic (Macroeconomic Imbalance Procedure sau, prescurtat, MIP), care este supervizată de Comisia Europeană, arată Agerpres.

Procedura de dezechilibru macroeconomic, introdusă în 2011 în momentul de apogeu al crizei datoriilor suverane din zona euro, este un mecanism de supraveghere care drept scop identificarea timpurie a riscurilor de dezechilibru macroeconomic și corectarea lor. Dacă o țară membră ignoră recomandările Comisiei privind corectarea dezechilibrelor riscă, în teorie, să fie amendată cu 0,1% din Produsul său Intern Brut.

Corespondență din Bruxelles: România are de luat 155 milioane euro de la UE, puțin peste 10% din contribuție. O palidă consolare față de banii pierduți prin absorbția deficitară CITEȘTE ȘI Corespondență din Bruxelles: România are de luat 155 milioane euro de la UE, puțin peste 10% din contribuție. O palidă consolare față de banii pierduți prin absorbția deficitară

Însă, chiar dacă unele state membre au înregistrat timp de mai mulți ani dezechilibre excesive, Comisia nici măcar nu a inițiat o procedură disciplinară, subliniază Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, Franța, Italia, Portugalia, Croația, Cipru și Bulgaria au înregistrat "dezechilibre excesive" în 2016 și 2017.

În ceea ce privește România, la începutul lunii decembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie care stabilește că România nu a reușit să ia măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă. 

În replică, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Executivul comunitar a luat notă de raportul Curții de Conturi Europene, urmând ca acesta să fie discutat la următoarea reuniune a colegiului comisarilor europeni cu Curtea de Conturi Europeană, reuniune care va avea loc în data de 5 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bruxelles
comisia
economia