Curtea Europeană de Justiție confirmă reglementările UE referitoare la ajutoarele de stat pentru salvarea băncilor

Curtea Europeană de Justiție confirmă reglementările UE referitoare la ajutoarele de stat pentru salvarea băncilor
scris 19 iul 2016

Curtea Europeană de Justiție a confirmat reglementările UE care nu permit ca băncile să fie salvate cu bani publici, consolidând poziția Bruxelles-ului într-o perioadă în care Italia vrea să protejeze deținătorii de obligațiuni de criza bancară din țară, transmite Bloomberg.

Decizia de marți a Curții este o dovadă de sprijin pentru Comisia Europeană, care a revizuit reglementările referitoare la bănci în 2013, pentru transferarea costurilor de salvare a acestora de la stat la investitorii privați, înainte de susținerea acestora cu fonduri publice, scrie News.ro.

”Împărțirea costurilor de către acționari și deținătorii de obligațiuni reprezintă o precondiție pentru aprobarea, de către Comisia Europeană, a ajutorului de stat pentru o bancă și nu contreavine legislației UE”, potrivit Curții de Justiție a UE.

Decizia Curții este obligatorie și nu poate fi contestată.

Procesul a fost intentat de un grup de deținători de obligațiuni care au dorit să recupereze pierderile provocate de decizia autorităților din Slovenia de recapitalizare a băncilor, majoritatea de stat, cu 3,2 miliarde de euro, cu fonduri de stat, pentru a evita soarta Greciei și Irlandei, care au solicitat programe de salvare.

FMI: Inflația din Venezuela va atinge 1.600% în 2017 CITEȘTE ȘI FMI: Inflația din Venezuela va atinge 1.600% în 2017

În același timp, datorii sub formă de obligațiuni subordonate de circa 600 de milioane de euro ale băncilor respective au fost anulate.

Guvernul premierului din perioada respectivă, Alenka Bratusek, și guvernatorul băncii centrale, Bostjan Jazbec, au susținut că au acționat conform reglementărilor europene.

În 2014, un tribunal din Slovenia a cerut punctul de vedere al Curții Europene în privința corectitudinii relementărilor UE în domeniul ajutoarelor de stat pentru bănci.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
curtea europeana de justitie
banci