DECIZIE Proiectul senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat din nou de Parlament: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul

DECIZIE Proiectul senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat din nou de Parlament: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 oct 2020

Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat noul proiect legislativ al senatorului Daniel Zamfir, prin care este permis consumatorilor datornici să își vândă bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari, cu scopul stingerii creditului. După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un proiect depus anterior de senator, acesta a inițiat din nou proiectul care reglementează leasing-ul, dar a renunțat la prevederile care elimină caracterul de titlu executoriu al contractelor în cazul persoanelor fizice, precum și la limitarea penalităților în cazul rezilierii contractului de leasing. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Modernizarea și extinderea rețelei de distribuție și îmbunătățirea experienței de client, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele CITEȘTE ȘI Modernizarea și extinderea rețelei de distribuție și îmbunătățirea experienței de client, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Proiectul fusese adoptat de senatori în octombrie anul trecut, iar acum a trecut cu voturile PSD și UDMR.

Sute de mii de români spun adio contoarelor clasice și primesc unele inteligente pentru a-și eficientiza consumul de energie electrică CITEȘTE ȘI Sute de mii de români spun adio contoarelor clasice și primesc unele inteligente pentru a-și eficientiza consumul de energie electrică

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, în martie 2019, cu unanimitate de voturi, sesizarea de neconstituționalitate a PNL și USR cu privire la proiectele de lege adoptate de majoritatea PSD-ALDE în Parlament, la inițiativa senatorului Daniel Zamfir, printre care și proiectul privind operațiunile și societățile de leasing.

Cum să profiți de prețurile speciale ale pachetelor de service BMW CITEȘTE ȘI Cum să profiți de prețurile speciale ale pachetelor de service BMW

Curtea a admis obiecțiile privind neconstituționalitatea extrinsecă a proiectului, care a nu a avut avizul Consiliului Economic și Social, fără a mai analiza și pe fond proiectul.

Chiar la o zi după ce Senatul, în urma deciziei CCR, a respins proiectul inițial al senatorului Zamfir, acesta a înregistrat la Parlament un altul similar.

Mazars lansează o nouă filozofie de brand CITEȘTE ȘI Mazars lansează o nouă filozofie de brand

Proiectul inițial elimina caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit încheiate între persoanele fizice consumatori și bănci, inclusiv la leasing. Totodată, penalitățile și alte obligații de plată nu puteau depăși 50% din suma restantă la rezilierea contractului de credit.

Senatorul Zamfir a renunțat la aceste prevederi în noua formă a proiectului, care cuprinde acum doar celelalte modificări prevăzute cu scopul limitării sumelor impuse de creditor benficiarilor leasing-ului.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

Cea mai importantă modificare prevede faptul că nu mai sunt considerate titluri executorii contractele de leasing și garanțiile reale și personale constituite în scopul garantării obligațiilor asumate prin contract în cazul în care locatarul este consumator. Acest lucru înseamnă că firmele de leasing trebuie să ajungă în instanță în cazul în care utilizatorul nu respectă obligațiile ce duc la încetarea contractului în mod normal.

O altă modificare extinde de la 2 luni la 3 luni termenul de neplată a ratei de leasing de la care finanțatorul are dreptul de a rezilia contractul.

Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19 CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19

În caz de neplată, utilizatorul va datora societății doar diferența dintre sumele datorate și suma obținută din valorificarea bunului – valoare stabilită de un evaluator.

Dacă locatarul restituie bunul în termenul din contract, atunci are dreptul ca personal să cumpere bunul respectiv sau să propună un terț cumpărător. Este un drept prioritar valabil 30 de zile, la un preț care pornește de la contravaloare tuturor sumelor datorate.

Legea mai introduce și posibilitatea ca utilizatorului unui bun contractat în leasing sau un terț propus de acesta să aibă dreptul prioritar de a cumpăra bunul, în cazul în care s-a ajuns în situația ca ratele să nu fie plătite timp de trei luni consecutiv, iar acesta a fost predat firmei finanțatoare.

Astfel, în cazul în care utilizatorul, care are calitatea de consumator, nu execută obligaţia de plată a ratei de leasing timp de trei luni consecutive, calculate de la scadenţa prevăzută în contractul de leasing, locatorul/finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul şi să plătească toate sumele datorate în temeiul contractului de leasing.

În cazul în care utilizatorul restituie bunul în termenul prevăzut în contract, eventualele despăgubiri nu pot cuprinde decât diferenţa între totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obţinută prin valorificare, exclusiv TVA sau, după caz, printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii. Sumele datorate conform contractului de leasing sunt formate din facturile emise şi neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de poliţa de asigurare obligatorie şi/sau poliţa de asigurare facultativă, amenzi de circulaţie şi amenzi pentru neplata rovinietei şi alte amenzi aferente bunului precum şi taxe/impozite aferente bunului.

Profit Health Forum - Raed Arafat: Nu mai vorbim de epidemiologie, intrăm în logica medicinei de dezastre. Se poate ajunge și la 100 de cazuri zilnic la ATI! CITEȘTE ȘI Profit Health Forum - Raed Arafat: Nu mai vorbim de epidemiologie, intrăm în logica medicinei de dezastre. Se poate ajunge și la 100 de cazuri zilnic la ATI!

Proiectul prevede acum, ca și în prima formă, dreptul consumatorului de a vinde bunul achiziționat în leasing, în scopul acoperirii creditului.  

Astfel, exclusiv pentru situaţiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, utilizatorul consumator sau un terţ cumpărător propus de acesta în termen de maximum 5 zile de la îndeplinirea obligaţiei de predare, beneficiază de un drept prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă şi irevocabilă de cumpărare la un preţ cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate, conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală la care se adaugă TVA.

În cazul în care acceptarea de cumpărare emisă de către terţul cumpărător propus este una inferioară cuantumului sumelor datorate conform contractului, utilizatorul consumator are obligaţia de a credita contul finanţatorului cu diferenţa necesară până la concurenţa sumelor datorate conform contractului, cel mai târziu la data încasării de către finanţator a preţului de vânzare aferent transferului dreptului de proprietate cu respectarea termenului prioritar de 30 zile. Transferul dreptului de proprietate asupra bunului va opera la data încasării integrale a sumelor datorate conform contractului, care nu va putea fi ulterioară datei de expirare a dreptului prioritar, mai prevede proiectul.

PROIECT Stimulentul de risc la Covid-19: Dacă iau medicii și profesorii, atunci merge și pentru polițiștii locali și chiar paznicii acestora CITEȘTE ȘI PROIECT Stimulentul de risc la Covid-19: Dacă iau medicii și profesorii, atunci merge și pentru polițiștii locali și chiar paznicii acestora

În cazul în care utilizatorul consumator sau terţul cumpărător propus nu respectă prevederile menționate, finanţatorul poate dispune în mod liber de bun, iar utilizatorul este obligat să plătească finanţatorului sumele restante.

Totodată, în cazul în care utilizatorul nu restituie bunul în termenul prevăzut în contract, acesta va achita finanţatorului, pe lângă sumele datorate conform contractului de leasing şi cheltuielile pentru luarea în posesie a bunului.

Inițiatorul arată în expunerea de motive că este necesară reglementarea pentru că în practică firmele de leasing solicită utilizatorilor atât plata ratelor de leasing pentru întreaga perioadă cât și restituirea bunului, ceea ce ar duce la ruina debitorului.

Guvernul, într-un punct de vedere negativ, opinează că eliminarea titlului executoriu ar duce la o insecuritatea  a raporturilor juridice și la înfrângerea principiului forței obligatorii a contractului. Totodată, achiziția prioritară a bunului predat de către utilizator sau de către terțul propus de acesta ar limita dreptul de proprietate al societății de leasing.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
leasing
proiect
lege
daniel zamfir
sume
plata
dobaniz
limita
contract