Deficitul de cont curent al României s-a triplat în primele zece luni, la 2,92 miliarde euro

Deficitul de cont curent al României s-a triplat în primele zece luni, la 2,92 miliarde euro
scris 14 dec 2016

Contul curent al balanței de plăți s-a înrăutățit semnificativ în octombrie, înregistrând după primele zece luni o creștere de aproape trei ori (+177%) față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 2,92 miliarde euro, în special ca urmare a creșterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate miercuri.

După primele zece luni din 2015, deficitul contului curent era de 1,055 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state, scrie News.ro.

Principala compomnentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerțul exterior, puternic deficitar.

Statisticile oficiale publicate în această săptămână arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din primele zece luni a fost de 7,9 miliarde euro, mai mare cu 23,2% față de aceeași perioadă din 2015.
Ca urmare, balanța bunurilor, care intră în contul curent al balanței de plăți, și-a accelerat deteriorarea în acest an.

Astfel, deficitul comercial din componența contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 25,7% în primele zece luni ale acestui an, până la 7,4 miliarde euro, față de aceeași perioadă din 2015. Diferența între datele FOB/CIF și FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanța veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 4 miliarde euro în primele zece luni, în creștere cu 22,3% față de perioada ianuarie - octombrie 2015.

În schimb, balanța serviciilor și-a majorat excedentul cu 11,2%, la 6,29 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2016.

STUDIU O treime din firmele mici și mijlocii din România nu au site pe Internet CITEȘTE ȘI STUDIU O treime din firmele mici și mijlocii din România nu au site pe Internet

Balanța veniturilor secundare, în care intră și fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 2,16 miliarde euro, cu 10,8% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendința de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de peste două ori și jumătate față de nivelul din 2014, până la 1,94 miliarde de euro, potrivti datelor revizuite.

Comisia Națională de Prognoză (CNP), organismul pe care își bazează guvernul proiecțiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu față de cel din 2015. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
deficit de cont curent
bnr