Din zona viitorilor pensionari nu este aruncată mănușa. Opțiunea pentru plata integrală a banilor de la Pilonul II nu poate fi îndepărtată fără dezbatere prealabilă

Din zona viitorilor pensionari nu este aruncată mănușa. Opțiunea pentru plata integrală a banilor de la Pilonul II nu poate fi îndepărtată fără dezbatere prealabilă

Sursa foto: LCVA | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2022

Asociația Participanților în Fondurile de Pensii vine în întâmpinarea informațiilor cu privire la o modificare legislativă în sensul plății sumelor cumulate la Pilonul 2, timp de 12 ani de la pensionare, și solicită discuții temeinice. Avertismente față de potențiale conflicte de interese.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banii din Pilonul 2 – imediat după pensionare! Este o opțiune la care mulți contributori la sistemul inaugurat acum peste un deceniu ar urma să nu renunțe cu ușurință. Prima alertă este lansată de Asociația Participanților în Fondurile de Pensii (PFP), care afirmă că o mutare legislativă care să lărgească termenul de restituire a contribuțiilor nu poate fi luată fără o dezbatere prealabilă.

Asociația Participanților în Fondurile de Pensii consideră că asemenea probleme, de natură a afecta semnificativ drepturile viitorilor pensionari, trebuie analizate în profunzime, cu participarea tuturor persoanelor implicate.

ULTIMA ORĂ GRAFIC Bursa românească depășește în premieră bursa de la Budapesta, la nivelul capitalizării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GRAFIC Bursa românească depășește în premieră bursa de la Budapesta, la nivelul capitalizării

Informații ajunse în piață săptămțna trecută indică faptul că Ministerul Muncii are în ținta asumărilor pe primul trimestru – în contextul implementării programului PNRR – o schimbare a cadrului de reglementare care să asigure sustenabilitatea fondurilor de pensii. Modificările ar include și stipulații care să lungească la 12 ani termenul de restituire a contribuțiilor, plata integrală sau într-un interval de 5 ani care este în vigoare acum urmând să devină excepțională.

Prin contrast, Asociația Participanților în Fondurile de Pensii, consideră că aceste plăți eșalonate pentru perioade mai lungi trebuie să reprezinte opțiuni și nu o regulă. „Viitorul pensionar trebuie să aibă opțiunea între plata integrală și cea eșalonată”, mai spune Asociația, care îl are ca reprezentant pe avocatul Cătălin Oroviceanu.

VIDEO PROFIT NEWS TV: Cristian Popa, BNR: Avem antidotul pentru inflație, dar durează până se va manifesta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV: Cristian Popa, BNR: Avem antidotul pentru inflație, dar durează până se va manifesta

Sistemul de pensii de la Pilonul 2 a depășit recent pragul unor plăți către contributori de 1 miliard de lei, anunța în premieră la Profit Financial.forum Radu Crăciun, președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Româ (APAPR).

Fondurile de la Pilonul 2 sunt cel mai mare investitor de pe bursa românească și jucătorii majori au ajuns la participații de 5-10% la cele mai importante companii listate. Mai multe joci din piață reclamă această reținere pasivă a acestor pachete mari, cu impact asupra lichidității de la BVB. Andreea Pipernea, CEO la NN Pensii, declara în primăvara anului trecut că există deja problematica ridicată față de termenele de ieșire, iar din anumite pozițioi vânzarea este dificilă. Aceasta a vorbit pentru Profit.ro chiar despre orizont de ieșire de 1.000 de zile!

Fondul de la Pilonul II administrat NN depășește valoarea de 30 miliarde lei. Câștiguri importante aduse de expunerile externe și de acțiunile promovate în indicele FTSE Russell CITEȘTE ȘI Fondul de la Pilonul II administrat NN depășește valoarea de 30 miliarde lei. Câștiguri importante aduse de expunerile externe și de acțiunile promovate în indicele FTSE Russell

În opinia Asociației Participanților la Fondurile de pensii, cu atât mai mult dezbaterea se impune „pentru a evita potențiale conflicte de interese”. Banii restituiți în termene mai lungi ar păstra la niveluri mai ridicate activele fondurilor.

În funcție de speranța de viață, de momentul pensionării și de prioritățile noilor pensionari (eventuale urgențe medicale sau alte investiții), este de înțeles de ce aceștia ar avea interesul legitim pentru o încasare mai rapidă a sumelor care li se cuvin de drept.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
apapr
radu craciun
nn pensii
bursa
bvb