Dolarul a urcat la un nou maxim al ultimelor două decenii față de un coș de valute

Dolarul a urcat la un nou maxim al ultimelor două decenii față de un coș de valute
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2022

Dolarul american, considerat o monedă refugiu în perioadele de incertitudini, a urcat la un nou maxim al ultimelor două decenii în comparație cu un coș de valute, susținut de temerile privind o încetinire a economiei globale și de așteptările pentru majorări abrupte ale dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Piețele financiare globale au continuat să analizeze datele peste așteptări privind inflația din SUA, publicate vineri, care au condus la o creștere generalizată a aversiunii față de risc și au alimentat așteptările privind o înăsprire și mai agresivă a politicilor, scrie News.ro.

VIDEO Dacia - Cel mai important eveniment al verii pentru marca românească. Primul client va primi prima mașină rebranduită CITEȘTE ȘI VIDEO Dacia - Cel mai important eveniment al verii pentru marca românească. Primul client va primi prima mașină rebranduită

Luni, obligațiunile guvernamentale și bursele din întreaga lume au avut o evoluție negativă.

”Dolarul a continuat câștigurile de vineri deoarece riscurile se extind”, a declarat Brad Bechtel, șeful global pentru piețe valutare la Jefferies, într-o notă.

Indicele dolarului american, care își urmărește performanța acestuia față de alte șase valute majore, a crescut cu 0,6% la 105,04, după ce a urcat la cel mai ridicat nivel din decembrie 2002.

Traderii vor avea multe informații de analizat săptămâna aceasta, inclusiv întâlniri de politică  monetară ale Fed, Băncii Anfliei și Băncii Naționale a Elveției.

Rezerva Federală a SUA este așteptată să-și majoreze rata cheie a dobânzii cu 0,5 puncte procentuale miercuri, iar unele bănci, inclusiv Barclays și Jefferies, așteaptă ca Fed să adopte o majorare de 0,75 puncte procentuale.

Luni, dolarul a scăzut cu 0,1%, la 134,25 yeni. Dolarul australian, văzut ca un indicator lichid al apetitului pentru risc, a scăzut cu 1,7%.

Lira sterlină a coborât la un minim al ultimei luni în raport cu dolarul, fiind sub presiunea vânzărilor după ce datele au arătat că economia Marii Britanii s-a contractat în mod neașteptat în aprilie.

Tensiunile cu Uniunea Europeană cu privire la comerțul post-Brexit cu Irlanda de Nord au afectat și lira sterlină, care a scăzut cu 1,4%, până la 1,2146 dolari pe unitate.

Bitcoin a coborât cu 20%, până la 23.350,5 dolari pe untiate, consemnând cea mai proastă zi din ultimii doi ani, după ce marea companie americană de creditare în criptomonede Celsius Network a înghețat retragerile și transferurile invocând condiții ”extreme”, cel mai recent semn al modului în care turbulențele pieței financiare provoacă tulburări pe piața criptomonedelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
valuta