Efectele amplificării războiului comercial SUA-China: indicii bursieri S&P 500 și Nasdaq Composite au avut cea mai slabă săptămână din decembrie 2018

Efectele amplificării războiului comercial SUA-China: indicii bursieri S&P 500 și Nasdaq  Composite au avut cea mai slabă săptămână din decembrie 2018
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 aug 2019

Indicii bursieri americani S&P 500 și Nasdaq Composite au avut cel mai abrupt declin săptămânal din decembrie 2018, pe fondul anunțului președintelui SUA, Donald Trump, privind impunerea unor tarife de 10% pentru noi importuri de bunuri chinezești, în valoare de 300 miliarde de dolari pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, indicele S&P 500 a pierdut, în săptămâna încheiată vineri, 3,1%, iar Nasdaq a coborât cu 3,91%, cele mai slabe evoluții săptămânale de la finele anului trecut.

ULTIMA ORĂ Fed a redus dobânda de referință pentru prima dată din 2008. Tendință de declin a bursei americane. Cel mai tare dolar din ultimii 2 ani în raport cu euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed a redus dobânda de referință pentru prima dată din 2008. Tendință de declin a bursei americane. Cel mai tare dolar din ultimii 2 ani în raport cu euro

Dow Jones Industrial Average (DJIA) a consemnat o scădere de 2,67%, cea mai slabă evoluție săptămânală înregistrată din luna mai.

În ședința de vineri, S&P 500 a scăzut cu 0,73%, iar DJIA a coborât cu 0,37%. 

Nasdaq a închieat ședința cu un declin de 1,32%. Companiile din tehnologie, care obțin o mare parte din venituri în China, au condus declinul, gigantul Apple pierzând 2,1%.

Noile tarife anunțate de Trump, care ar urma să intre în vigoare începând cu 1 septembrie, ridică valoarea importurilor chinezești taxate suplimentar la 550 miliarde de dolari și vizează, în principal, bunuri de larg consum comercializate în SUA, analiștii estimând că măsura va afecta în mod direct consumatorii americani.

China a anunțat vineri că nu va fi șantajată și a avertizat că va lua măsuri de retorsiune, iar purtătorul de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying,  a afirmat Beijingul nu va ceda niciun pas la presiunea Washingtonului.

China s-ar putea îndrepta spre măsuri precum sistarea vânzărilor de minerale rare către companiile americane, sau devalorizarea yuanului.

Potrivit cifrelor publicate vineri, economia SUA a creat în iulie 164.000 de locuri de muncă, evoluție apropiată de estimările analiștilor, însă datele pentru cele două luni anterioare au fost revizuite în scădere. În condițiile în care numărul de locuri de muncă a crescut pentru o perioadă record (și continuă să crească), piața americană a muncii începe să încetinească, iar numărul mediu de posturi create în ultimele 3 luni este cel mai mic ultimii aproape 3 ani. 

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu aproape 2,46% în ședința de vineri, iar la nivel săptămânal a pierdut 3,22%

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p 500
nasdaq
china
razboi comercial
trump
actiuni americane
bursa sua