Erste: BNR ar putea majora dobânda cheie la sfârșitul lui 2016

Erste: BNR ar putea majora dobânda cheie la sfârșitul lui 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2016

Banca Națională a României (BNR) ar putea majora dobânda de politică monetară spre sfârșitul acestui an, ca urmare a probabilității ridicate ca inflația să depășească 2% în primul trimestru din 2017, potrivit unei analize Erste, care anticipează și creșterea costului de împrumut în lei al statului, din cauza necesarului mare de finanțare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”În condițiile în care deflația rămâne alimentată în mare parte de ofertă, anticipăm ca BNR să mențină dobânda cheie la 1,75% cea mai mare parte a anului. Totuși, banca centrală ar putea decide să facă prima majorare a dobânzii cheie la sfârșitul lui 2016, existând o probabilitate ridicată ca inflația să depășească 2% în primul trimestru din 2017, după disiparea efectului reducerii TVA”, potrivit analizei

Astfel, Erste se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară cu câte 0,25 puncte procentuale, în trimestrul patru și în primul trimestru al anului 2017, la 2,25%, scrie News.ro

Analiștii Erste anticipează totodată o creștere treptată a randamentelor obligațiunilor de stat, chiar dacă piața locală este încă inundată de lichidități, iar investitorii urmăresc plasamente în obligațiunile românești datorită politicii de relaxare monetară dusă de Banca Centrală Europeană (BCE) și a temerilor persistente de încetinire a economiilor emergente.

PNL cere eliminarea plafonului din Legea dării în plată și exceptarea programului \ CITEȘTE ȘI PNL cere eliminarea plafonului din Legea dării în plată și exceptarea programului "Prima Casă"

”Sentimentul investitorilor s-ar putea schimba însă destul de brusc, pe fondul necesarului mai mare de financiare al guvernului, care ar putea amplifica volatilitatea pieței cu venituri fixe. Ne așteptăm la o creștere treptată a randamentelor locale, întrucât necesarul mai mare de finanțare a bugetului de stat va exercita presiuni asupra costurilor de împrumut ale guvernului. Pe de altă parte, tendințele globale vor continua să arate că randamentele de pe piețele mari vor avea o tendință crescătoare în acest an”, se arată în raport.

Erste prognozează că leul se va menține în acest an în intervalul 4,4-4,6 unități pentru un euro pe parcursul anului 2016, iar BNR va continua să țină volatilitatea sub control.

Analiștii nu exclud complet apariția unor puseuri de volatilitate a leului, dar nu se așteaptă la un impact sesizabil asupra inflației sau creșterii economice.

Deficitul bugetar ar putea urca în acest an la aproape 3% din PIB, ca efect al măsurilor de relaxare fiscală și a salariilor mai mari din sectorul public, în timp ce deficitul bugetar structural ar putea depăși nivelul de 3%, pe fondul creșterii economice.

În 2017, deficitul bugetar va continua să crească, în absența unor remedii corespunzătoare. Situația ar putea fi complicată în 2016 de alegeri, fiind probabile presiuni asupra guvernului de tehnocrați pentru noi majorări salariale, pentru diverse categorii. Aceste evoluții se vor adăuga problemelor din mediul extern.

Pentru 2016, Erste anticipează că economia României va înregistra o creștere de 4,1%, urmată de un avans de 3,8% în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bnr
dobanda